Vremenska prognoza

subota, 18 februar 2017 11:39

U Srpcu usvojen Prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju

Na četvrtoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Srbac usvojen je Prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju opštine u iznosu od 150 000 KM.

U Srpcu usvojen Prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju

Riječ je o kratkoročnom kreditnom zaduženju sa rokom otplate od 12 mjeseci.

“Kredit će biti usmjeren za plaćanje mjesečnih rata sporazuma i reprograma u slučaju smanjenog priliva novca u budžet.Podižemo ga kako bismo izbjegli zatezne kamate i sudske troškove u slučaju neplaćanja obaveza. Кredit će opteretiti opštinu samo u onim mjesecima kada ga budemo koristili, a namirivaćemo ga kada bude povećan priliv sredstava u budžet. Uslovi za podizanje kredita su puno povoljniji od gubitaka koji bi uslijedili zbog neplaćanja“, rekao je načelnik Odjeljenja za finansije, Vladimir Gužvić.

“Morali smo posegnuti za ovakvim korakom zbog nagomilanih kratkoročnih obaveza koje su još ranije trebale biti plaćene, a nisu“, kaže Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine Srbac.

Za ovaj prijedlog odluke sedamnaest odbornika glasalo je za dok je njih šest bilo uzdržano. Među njima su i odbornici Narodnog demokratskog pokreta. „Čovjek treba biti oprezan kada je u pitanju kredit, mislim da nije dobro al ako je opravdano, većina je odlučila tako i ja nemam ništa protiv“ rekao je Goran Ćosić, odbornik NDP-a.

Nakon što je usvojen Prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju potrebno je da se za to dobije i saglasnost resornog ministarstva. Zatim će se pregovarati sa bankama o uslovima kreditiranja.

“Što se tiče kreditnih zaduženja kratkoročne obaveze  opština Srbac iznose 6 miliona,a dugoročne kreditne obaveze ukupno iznose oko 16 milona KM”, rekao je Gužvić.

Na ovoj sejdnici odbornici su usvojili i niz drugih prijedloga i informacija, među kojima i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnoj naknadi kao i Informaciju o utrošku sredstava za nagrade maturantima za 2016. godinu.

Info+ kablovski kanal