Vremenska prognoza

nedelja, 24 septembar 2017 16:58

Srbački književnici promovisali dvije istoriografske knjige

Narodna biblioteka iz Srpca i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz ove opštine organizovali su promociju knjiga “Žitije Vida Bilanovića”, autora Branka Pivaševića, i “Zbirni podaci o žrtvama rata 1941-1945. godine po naseljenim mjestima opštine Srbac”, autora Danila Košutića i Branka Pivaševića.

Srbački književnici promovisali dvije istoriografske knjige

Knjiga “Žitije Vida Bilanovića” govori o životu ovog srpčanina u doba Bosansko-hercegovačkog ustanka, od 1875. do 1878. godine, na Motajici.  Dekretom od 9. novembra 1885. godine Bilanović je imenovan za opštinskog načelnika Bosanskog Svinjara, današnjeg Srpca. Ovo dijelo, povodom 100. godišnjice od Bilanovićeve smrti  objavio je njegov potomak, književnik Branko Pivašević.

“Vid je bio vođa ustanka, vojni i politički rukovodilac, a bavio se i diplomatijom. Pronašao sam njegov rukopis, koji me je jako zainteresovao, te sam nastavio prikupljati i druge podatke koji govore o tadašnjem životu u Srpcu i na Motajici, te sam to pretočio u ovu knjigu”, istakao je Pivašević.

Drugu knjigu, “Zbirni podaci o žrtvama rata 1941-1945. godine po naseljenim mjestima opštine Srbac”, Pivašević je izdao zajedno sa istoričarom i publicistom Danilom Košutićem. Oba autora ističu veliki značaj ovog djela u kome su obuhvaćena imena 974 žrtve fašističkog terora iz cijele srbačke opštine, jer ono predstavlja najuvjerljivije svjedočanstvo stradanja naroda ovog kraja u Drugom svjetskom ratu.

“U postojećim evidencijama o žrtvama ima dosta razlika, te smo odlučili da objavimo ove spise koji svjedoče o svim nastradalima. Ipak, smatramo da ni ovo nije konačan broj, i da je žrtava bilo još više”, rekao je Košutić.

“Među žrtvama su poginuli borci, žrtve fašističkog terora i 11 vojnika Kraljevine Jugoslavije sa područja Srpca, koji su 1941. godine dali živote za slobodu”, naglasio je Pivašević.

O knjigama “Žitije Vida Bilanovića” i “Zbirni podaci o žrtvama rata 1941-1945. godine po naseljenim mjestima opštine Srbac” pored autora govorili su i  predsjednik srbačke “Prosvjete” Gordana Đukić, profesor Ostoja Đukić, i književnik Ranko Preradović.

Info+ kablovski kanal