Vremenska prognoza

subota, 16 novembar 2013 10:26

Kulturna dešavanja u Gradišci i Srpcu

Proteklu sedmicu u Gradišci i Srpcu obilježilo je nekoliko kulturnih događaja. Jedan od značajnih je Svečana akademija koja je povodom 900 godina od rođenja Stefana Nemanje, rodonačelnika loze Nemanjića održana u Gradu na Savi.

Kulturna dešavanja u Gradišci i Srpcu

Ovom dođajau koji je bio pod  pokroviteljestvom predsjednika Republike Srpske prisustvovao je ministar prosvjete i kulture, Goran Mutabdžija, načelnik opštine Gradiška, Zoran Latinović, predstavnici političkog i kulturnog života opštine i mnogobrojni građani.U program su učestvovali horovi Srpskog prosvjetnog društva "Jedinstvo" iz Banjaluke i sveštenika banjalučke Eparhije.

Na akademiji  su o Nemanjićima govorili profesor Aranđel Smiljanić, gradiški glumci Draško Vidović i Admir Mešić i predsjednik gradiške "Prosvjete", Mirko Milisavić.On je istakao da je akademija upriličena sa ciljem da se ljudi prisjete svojih predaka i da se značajne ličnosti i događaji otrgnu od zaborava. Najmlađi stanovnici Gradiške ove sedmice mogli su pogledati nekoliko puta dječiju predstavu u kojoj su igrali članovi fransuske cirkuske trupe „Šapazar“.

U Srpcu je među najposjećenijim događajima bila je prva samostalna izložba koju je u rodnom gradu organizovao srbački umjetnik Dušan Lepir. On je posjetiocima predstavio eksponate od drveta koji su izrađeni u proteklih 20 godina.U sportskoj dvorani u Srpcu takođe je održan Jesenji dječiji maskenbal koji je okupio mališane vrtića i nižih razreda osnovnih škola. Cilj manifestacije je da se djeca podstaknu na igru i druženje kroz kreativnost i maštu.

Info+ kablovski kanal