Vremenska prognoza

petak, 27 januar 2017 20:56

Izložba fotografija „Sjećanje na budućnost – Crkva Petrova i Đurđevi Stupovi“

Izložba fotografija pod nazivom „Sjećanje na budućnost – Crkva Petrova i Đurđevi Stupovi“, autora dr Aleksandra Saše Grandića, otvorena je u Domu kulture u Srpcu.

Izložba fotografija „Sjećanje na budućnost – Crkva Petrova i Đurđevi Stupovi“

Izložba je upriličena u okviru manifestacije Svetosavske akademije. Grandić je istakao da je fotografijama ovih svetinja želio da prikaže stvarne korijene, te duhovno i kulturno - istorijsko nasljeđe srpskog naroda.

„Da smo starosjedioci na ovim prostorima i da imamo šta da pokažemo, svjedoče najstarija crkva na Balkanu, Crkva apostola Petra i Pavla, u narodu poznata kao Crkva Petrova, te prvi manastir koji su sagradili Nemanjići, Đurđevi Stupovi. Ta dva sakralna objekta su međaši u našoj duhovnoj i svetovnoj kulturi“, naglašava Grandić.

O izložbi je govorio i arhijerejski namjesnik srbački Željko Sarić, koji je naglasio veliki značaj prikazanih fotografija.

„Izložba je predivna i nadam se da će što više Srpčana da je pogleda i da će im to biti podsticaj da jednog dana posjete ova dva sveta mjesta“, rekao je Sarić.

Izložba „Sjećanje na budućnost – Crkva Petrova i Đurđevi Stupovi“  u srbačkom Domu kulture ostaće otvorena do 10. februara.

Info+ kablovski kanal