Vremenska prognoza

petak, 27 januar 2017 16:32

Svetosavska akademija u Srpcu

U Domu kulture u Srpcu održana je tradicionalna Svetosavska akademija, povodom praznika prvog srpskog arhiepiskopa, svetitelja i prosvetitelja Svetog Save.

Svetosavska akademija u Srpcu

U bogatom programu uživali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti opštine, te brojni građani.

„Zajedničkim snagama pripremili smo program ove svečanosti. Učešće su uzeli učenici osnovnih i srednjih škola, a u realizaciju manifestacije uključena je Srpska pravoslavna crkva, kao i brojne ustanove, među kojima i SPKD „Prosvjeta“, Centar za kulturu i sport, Narodna biblioteka i drugi“, rekao je Željko Sarić, predsjednik Organizacionog odbora Svetosavske akademije.

Prigodnu besjedu o liku i djelu Svetog Save govorio je sveštenik srbačke parohije Petko Vuković.

„I ove godine proslavljamo Svetog Savu kao patrona i oca srpske nacije. Ne smijemo da zaboravimo da je ovaj svetitelj na prvom mjestu bio monah i veliki posnik i isposnik, a o tome nam svjeoči posnica Svetog Save na Svetoj Gori“, besjedio je Vuković.

Pokrovitelj svečanosti i ove godine bila je opština Srbac.

„Ovaj praznik ima veliki značaj i nastojimo da ga svake godine dostojno obilježimo“, istakao je Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine Srbac.

Manifestaciju je otvorio hor Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Srpca, koji  je otpjevao Svetosavsku himnu. U kulturnom djelu programa nastupile su poetske i etno grupe, kao i kulturno – umjetnička društva, a učešće su uzeli i sveštenici srbačke parohije, koji su otpjevali par duhovnih pjesama.

Info+ kablovski kanal