Vremenska prognoza

petak, 14 oktobar 2016 15:15

Svečanom litijom u Srpcu obilježen Dan i krsna slava opštine

Svečanom litijom od hrama Pokrova Presvete Bogorodice do hrama Vaskresenja Gospodnjeg, u Srpcu je obilježen Dan i krsna slava opštine – Pokrov Presvete Bogorodice.

Svečanom litijom u Srpcu obilježen Dan i krsna slava opštine

Ovaj praznik godinama se proslavlja kao krsna slava opštine Srbac, dok se Dan opštine ranije proslavljao 2. novembra, jer je na ovaj datum, prije 83 godine, odlukom ministra Kraljevine Jugoslavije tadašnji Bosanski Svinjar preimenovan u Srbac. Od 2013. godine, odlukom opštinskih vlasti,  ova dva događaja objedinjena su u jednu manifestaciju.

„Odlučili smo se na ovakvu varijantu da bismo smanjili troškove. Imali smo bogat program u ova tri dana, a u Srbac su stigli i brojni gosti iz Ljubovije, Novogrođeca i drugih opština i gradova“, rekao je Drago Ćirić, načelnik opštine Srbac.

Nakon što je u hramu Pokrova Presvete Bogorodice služena Sveta liturgija,  u svečanoj povorci brojni vjernici pristigli su u hram Vaskresenja Gospodnjeg, gdje je obavljen slavski obred i lomljenje slavskog kolača. Inače, izgradnja ovog hrama počela je prije nekoliko godina, a trebala bi biti završena u narednom periodu.

„Izgradnju hrama polako privodimo kraju. Uskoro bi trebali da pristupimo izradi ikonostasa i nabavljanju ikona, nakon čega će uslijediti radovi na vanjskom uređenjenju“, kaže Željko Sarić, arhijerejski namjesnik srbački.

Povodom obilježavanja Dana i krsne slave opštine, od 12. do 14. oktobra,  u Srpcu su održane brojne vjerske, kulturne i druge manifestacije.

Info+ kablovski kanal