Vremenska prognoza

utorak, 28 februar 2017 14:43

Srpčani rado daju krv

Crveni krst Srbac organizovao je u Domu zdravlja prvu ovogodišnju akciju dobrovoljnog davanja krvi. Sve prikupljene zalihe biće donirane Bolnici u Gradišci.

Srpčani rado daju krv

Akciji su se uglavnom odazvali redovni davaoci, a mogli su se priključiti i građani, koji do sada nisu davali krv.

„Dajem krv već 13 put, počeo sam dok sam bio u vojsci. Odličan je osjećaj kada znate da vaša krv nekome može spasiti život“, priča Milovan Dobrinjac, dobrovoljni davalac krvi.

U srbačkom Crvenom krstu zadovoljni su odzivom građana na ovu akciju. Kažu da se broj dobrovoljnih davalaca krvi svake godine povećava.

„Prošle godine smo imali 230 davalaca, a njih 195 je bilo u mogućnosti da da krv. Uglavnom, svake godine imamo 30-ak davalaca više“, ističe  Ljiljana Jovičić, sekretar OO Crvenog krsta Srbac.

Predstavnici gradiške Službe za transfuziju krvi, kažu da je većina dobrovoljnih davalaca bila dobrog zdravlja, zbog čega su mogli učestvovati u akciji. Ističu da su nove zalihe krvi uvijek dobrodošle.

„Deficitarna je krvna grupa 0 pozitivna, ali to se mijenja iz dana u dan. Zalihe su relativno dobre u ovom periodu“, naglasila je prim. dr Marija Cvjetković, načelnik Službe za transfuziju krvi Gradiška.

Crveni krst Srbac ove godine organizovaće četiri akcije dobrovoljnog davanja krvi, a u narednoj će učestvovati učenici srednjih škola.

Info+ kablovski kanal