Vremenska prognoza

sreda, 14 oktobar 2015 14:11

Mogućnost razvoja saradnje Rusije i Republike Srpske

O mogućnostima razvoja svih obilka saradnje između Ruske Federacije i Republike Srpske razgovaralo se na okruglom stolu koji je organizovan u Srpcu.

Mogućnost razvoja saradnje Rusije i Republike Srpske

Okruglom stolu, koji je povodom Dana opštine organizovala ova lokalna zajednica u saradnji sa Udruženjem “Srpsko-ruski most”, prisustvovao je i zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH. “Rusko tržište je ogromno. Protiv Rusije su na snazi sankcije zapadnih zemalja, što otvara perspektivu za proširivanje uvoza prehrambenih i svakih drugih proizvoda iz Republike Srpske.Standardi ruske ekonomije su dosta visoki, privrednici moraju da vode računa o kvalitetu onog što planiraju da uvoze u Rusku Federaciju i da budu mnogo aktivniji” rekao je Aleksej Kerestedžijanc, zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH.

Što se tiče plasiranja proizvoda na rusko tržište opština Srbac ima najviše mogućnosti u oblasti poljoprivrede, industrije tekstila i obuće, te drvoprerade. “Za nas je posebno interesantno da na rusko tržište plasiramo pileće meso, jer je kapacitet naše klanice 10 miliona brojlera godišnje. Ta proizvodnja bi mogla biti udvostručena kad bi obezbijedili sigurno tržište", rekao je načelnik opštine Srbac, Drago Ćirić.Mogućnosti plasiranja tekstila i namještaja opštine Gradiška na rusko tržište iznijeli su i predstavnici ove lokalne zajednice na okruglom stolu u Srpcu.

U Udruženju “Srpsko-ruski most” kažu da postoje velike mogućnosti za saradnju, te da je neophodno iskoristiti trenutne odnose EU, SAD i Rusije. "Energetika, poljoprivreda i turizam su oblasti koje pružaju najviše mogućnosti. Prije svega, treba da ukrupnimo posjede, da riješimo imovinsko-pravne odnose, da bi sistemom novih zadruga ukrupnili proizvodnju, postigli kvalitet i mogli izaći na tržište", istakao je Zdravko Močević, predsjednik Udruženja “Srpsko-ruski most”.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da će vrijednost ruskih investicija u Srpsku, nakon projekata "Ugljevik tri" i "Mrsovo", dostići gotovo milijardu KM, čime će Ruska Federacija postati najznačajniji investitor u Srpskoj. Đokić je naglasio da Republika Srpska dugi niz godina uspješno sarađuje sa Ruskom Federacijom.On je napomenuo da privrednicima nedostaje pravih informacija i zbog toga je potrebno jačati saradnju sa Ruskom Federacijom.

Okruglom stolu u Srpcu prisustvovali su i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić.

Info+ kablovski kanal