Vremenska prognoza

ponedeljak, 27 jun 2016 13:51

Boćanje u Bajincima

Dušan Lepir iz srbačkog sela Bajinci godinama radi u inostranstvu. Jednom prilikom kad se vraćao u rodno selo ponio je sa sobom boćarske kugle i vrlo brzo „zarazio“ selo novom igrom.

Boćanje u Bajincima

„Družio sam se sa ljudima iz Grahova, Knina i Drvara kod kojih je boćanje jedna od najpopularnijih igara i počeo sam i ja igrati. Potom sam nabavio te buće i donio ovdje. Počeli smo i ovdje igrati i sad je to uzelo maha. Svaki dan je sve više zainteresovanih“, kaže Lepir.

Nova igra se toliko dopala mještanima da su je uvrstili u program ovogodišnjeg Vidovdanskog sabora, manifestacije koja se u selu organizuje posljednje tri godine povodom Vidovdana, seoske slave.

„Pokušali smo da organizujemo prvo zvanično takmičenje, više radi druženja nego nadmetanja. Obezbjedili smo nagrade za sve učesnike i zajednički ručak, sve u cilju omasovljenja ovog sporta. Nadam se da će najmlađi mještani sela pokazati interes i odvojiti se od kompjutera i kafane i uživati uz buće u prirodi“ , ističe Luka Mitraković, organizator Vidovdanskog sabora.

Na prvom boćarskom turniru u Bajincima učestvovalo je više od trideset lokalnih boćara. Među njima i Gojko Šarkan iz Kozarske Dubice. Šarkan je Lepirov komšija u Austriji i boćar sa desetogodišnjim iskustvom.

„Moja kćerka je udata u ovom selu i često sam gost Bajinaca. Sad me je zvao Baća (Dušan Lepir, prim.aut.) na turnir i došli smo žena i ja. Mi to igramo u Austriji već deset godina. Kupili smo te balote i donijeli ovdje i tako je to krenulo“, ističe Šarkan.

Iako boćanje nije igra karakteristična za ove krajeve, Bajinčani nisu imali problema u savladavanju pravila.

„Nije to neka mudrost. Baci se ona početna kugla i cilj je što bliže njoj baciti svoje kugle. U ekipi može biti dva,tri ili samo jedan igrač. Mi igramo sa tri igrača po dvije buće, a pobjednik je ona ekipa koja prije osvoji 21 poen“, pojasnio je Lepir.

Namjera Bajinčana je da i dalje razvijaju ovaj sport, te su već odredili lokaciju na kojoj će napraviti boćarski teren. Planiraju postaviti i rasvjetu kako bi se uz boćanje mogli družiti u večernjim časovima kada završe poljoprivredne radove.

Info+ kablovski kanal