Vremenska prognoza

četvrtak, 18 avgust 2016 08:40

Ambasador Poljske u BiH posjetio opštinu Srbac

Povodom Dana vojske koji se u Poljskoj obilježava 15. avgusta, položeni su vijenci i cvijeće na spomenik poljskim borcima poginulim u NOR-u, koji se nalazi na zajedničkom groblju boraca i žrtava fašističkog terora Jugoslovena i Poljaka u Srpcu.

Ambasador Poljske u BiH posjetio opštinu Srbac

„Na ovom groblju nalazi se 50 jugoslovenskih partizana i 27 poljskih partizana. U periodu Drugog svjetskog rata Poljaci iz Galicije naseljavali su ova područja. U okolini Srpca, Prnjavora i Doboja bilo je 12 sela u kojima su živjeli samo Poljaci“, rekao je Andržej Kravčuk (Andrzej Krawczyk), ambasador Republike Poljske u BiH.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata veliki broj Poljaka borio se na strani jugoslovenskih partizana. U maju 1944. godine odlukom Josipa Broza Tita stvoren je Poljski partizanski bataljon, sa sjedištem u selu Stari Martinac, kod Srpca. Kravčuk je istakao da je ovaj bataljon učestvovao u oslobađanju Dervente 1944. godine.

Kada je rat završen Poljaci su se vratili u otadžbinu.

Kravčuk je naglasio da se borba i žrtva poljskih partizana ne smije zaboraviti, te da poljski zvaničnici i vojnici svake godine oko 15. avgusta, trebaju posjetiti Srbac i odati počast poginulim borcima.

Veliki značaj ove posjete ističe i načelnik opštine Srbac Drago Ćirić.

„Svaki dolazak visokih predstavnika neke države je veoma značajan, kako za opštinu Srbac, tako i za RS i BiH. Opština Srbac ima partnerske odnose sa opštinom Novogrođec u Poljskoj“, rekao je Ćirić.

Ćirić smatra da se saradnja između opštine Srbac, odnosno RS i Poljske sve više razvija u različitim aspektima. Očekuje da će tako biti i u narednom periodu.

 

 

Info+ kablovski kanal