Vremenska prognoza

sreda, 25 jul 2018 18:00

Loš prinos i niska cijena pšenice

Žetva pčenice u Lijevče polju je pri kraju. Nepovoljne vremenske prilike negativno su se odrazile na prinos i kvalitet pšenice.

Loš prinos i niska cijena pšenice

Milorad Cvjetković poljoprivredni proizvođač iz gradiškog sela Rogolji, koji je zasijao oko 15 hektar pšenice, ovakvu godinu ne pamti. 
„Ja sam skoro završio žetvu, lošeg je kvaliteta. Ta pšenica će završiti kod stoke. Dobre je što imam stoke,a šta će onaj koji nema. Prinos je kod mene loš, prskali smo je više puta, ali ništa nije pomoglo“ kaže Cvjetković.
Slična situacija je i kod Dragiše Kalabića iz Petrovog Sela. On  kaže da cjelokupna proizvodnja pšenice ove godine nije zadovoljavajuća, jer ništa bolje nisu prošli ni kada je u pitanju otkupna cijena pšenice.
„Cijena je 25 feninga po kilogramu što je jako nisko. Nama je potrebno minimalno da je cijena 30 feninga da bi bili zadovoljni“ rekao je Kalabić.
Iz ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rečeno je da je  osim smanjenog prinos,  prisutan i lošiji kvalitet pšenice koji će prema procjenama biti smanjen za oko 18 posto.
„Prosječno vrijeme žetve je petnaest dana, a mi ulazimo u četrdeseti dan što je jako nepovoljno za kvalitet žitarica. Bez obzira na to,  ove padavine učiniće pozitivne efekte na drugim usjevima kukuruzu, soji, povrću“ kaže Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS.
U opštinama Gradiška, Laktaši i Srbac jesenas je strnim žitima zasijano ukupno 13.5 hiljada hektara od kojih se pod pšenicom našlo 8 550 hektara. Pred sam kraj žetve procjena je da je prosječni prinos oko 4,8 tona po hektaru.

Info+ kablovski kanal