Vremenska prognoza

subota, 14 februar 2015 12:11

Danas je Valentinovo

U svijetu se 14. februara proslavlja Valentinovo - Dan zaljubljenih. Iako nije u duhu pravoslavlja ovaj praznik se posljednjih godina sve više obilježava i na našim prostorima, posebno među mladima.

Danas je Valentinovo

Od jutros je u gradiškim cvjećarama velika gužva, jer mladi mada ima i starijih svojoj ljepšoj polovini kupuju cvijeće uglavnom crvene ruže.Međutim naši sagovornici ovom danu ne pridaju veliki značaj.

Osim cvijeća za ovu prigodu široka je ponuda različitih vrsta poklona. Tu su igračke i  figure u obliku srca, nakit, a neizostavni su i kozmetički preparati, parfemi i ostalo. 

Iako je  Dan zaljubljenih postao popularan, ne treba zaboraviti da Srpska pravoslavna crkva 14. februara proslavlja Svetog Trifuna kao velikomučenika, koji je stradao za hrišćansku vjeru, ne isključujući njegov značaj i kao zaštitnika bračne ljubavi i vjernosti, koje su dio hrišćanske propovijedi.

Običaj da se polovinom februara slavi praznik zaljubljenih potiče iz vremena antičke Grčke i Rima, kada su slavljena božanstva plodnosti i zaštitnici svetosti braka.
Na Dan zaljubljenih, ili Valentinovo, običaji su različiti i sve više se vezuju za potrošačko društvo, dok se u pravoslavnim hramovima i u pravoslavnim domovima na Trifundan poštuje pretežno vjekovna tradicija crkve.
Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, mehandžije, a na liturgijama se pominju stradanje svetitelja Trifuna.

Info+ kablovski kanal