Vremenska prognoza

četvrtak, 17 oktobar 2019 17:23

U Gradišci uskoro prvi džudo klub

Sve je počelo sa školskom sekcijom džudoa, a sa porastom interesovanja i ozbiljnosti treninga postali su sekcija u Školi sporta „Lider“.

U Gradišci uskoro prvi džudo klub

Sada je došlo vrijeme za korak dalje – osnivanje prvog džudo kluba u Gradišci.

O želji za uspjehom i napredovanjem trenera i još više samih učenika najbolje svjedoči njihovo prvo takmičenje – 13. Međunarodni džudo kup „Stevan Marković“ u Banjaluci.

„Samo nakon 20 dana treniranja odlučili smo da ipak uzmemo učešće na takmičenju sa najmlađim takmičarima. Od 10 takmičara čak 8 je osvojilo medalje, što je veoma pohvalno i nismo očekivali ovako dobar rezultat. Imali smo jednu zlatnu medalju, pet srebrnih i dvije bronzane“, ispričala je Saška Trkulja, trener.

Trkulja je navela da je za djecu ovo iskustvo bilo od velikog značaja, a oni su nam ispričali šta ih je najviše zainteresovalo kod ovog sporta a i kako je to kada se osvoji medalja.

„Zainteresovala me je prezentacija o džudou i probala sam. Jako mi se svidjelo i nastavila sam da treniram“, rekla je Slađana koja je osvojila zlatnu medalju na takmičenju.

Cilj je omasoviti džudo u Gradišci i razviti svijest kod građana o ovom sportu, jer je, prema riječima Trkulje, džudo proglašen od strane UNICEF-a najboljim sportom za djecu od četiri do 21 godine.

„Džudo je bazičan sport, koji zahtijeva veliko naprezanje svih mišića tijela. Takođe, djeca se i psihički razvijaju jer je sekund ili dva dovoljno da izgubite meč, stoga oni moraju brzo razmišljati kako da savladaju protivnika“, objasnila je Trkulja.

Da su ovi mališani u dobrim rukama svjedoče brojne titule Saške Trkulje koja već pet godina ima zvanje majstor džudoa. Ponosna je vlasnica 20 medalja sa republičkih takmičenja, više od 10 titula državne prvakinje, dok je na Balkanskom prvenstvu dva puta odnijela bronzanu medalju. Ona ističe da će se vratiti takmičenjima kako bi svojim učenicima bila istinski primjer, a oni za sve koji se pitaju da li da pruže šansu ovom sportu imaju jednu poruku: „Džudo je najbolji sport na svijetu!“

Info+ kablovski kanal