Vremenska prognoza

ponedeljak, 23 maj 2016 09:11

Preminuo Velimir Sombolac

U Gradišci je u nedjelju u 78. godini preminuo Velimir Sombolac, nekadašnji fudbaler Borca, Partizana i Olimpije, zlatni olimpijac iz Rima, dugogodišnji trener i osnivač Kozarine škole fudbala.

Preminuo Velimir Sombolac

Sombolac se fudbalom počeo baviti kao šesnaestogodišnjak u banjalučkom BSK-u odakle vrlo brzo prelazi u Borac. Dobre igre u Borcu preporučile su ga upravi beogradskog Partizana u čijem dresu je osvojio četiri titule šampiona Jugoslavije. U ljeto 1965. godine prešao je u ljubljansku Olimpiju, a početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka kratko je nastupao za riječki Orijent. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je pet utakmica, a bio je član selekcije koja je u Rimu 1960. godine osvojila zlatnu olimpijsku medalju. Trenerskim poslom počeo je da se bavi u Slogi iz Gornjih Podgradaca 1973. godine. U Kozaru je došao 1976. godine i bio trener prvog tima u nekoliko navrata. Osnivač je Kozarine škole fudbala u kojoj su ponikli asovi kao što su: Vinko Marinović, Siniša Đurić, Saša Raca.

Bio je selektor reprezentacije Republike Srpske i koordinator omladinskih selekcija FSRS, a jedno vrijeme je obavljao i funkciju pomoćnika ministra sporta u Vladi Republike Srpske. Godine 2014. dobio je nagradu za životno djelo „dr Milan Jelić“.

Velimir Sombolac će biti sahranjen u utorak, 24. maja.

Info+ kablovski kanal