Vremenska prognoza

petak, 01 decembar 2017 12:23

Predstavljena sportska enciklopedija “Gradiški fudbal“

U Kulturnom centru Gradiška predstavljena je sportska enciklopedija „Gradiški fudbal“ autora Slobodana Borjanovića.

Predstavljena sportska enciklopedija “Gradiški fudbal“

Na 500 stara u knjizi, na  kojoj je autor radio dvije godine, obuhvaćeno je 67 klubova od 1910. godine do danas. „Počev od prvog vojnog kluba Austro-ugarske monarhije, pa do posljednje formiranog Ženskog fudbalskog kluba “Jedinstvo” iz Žeravice. U knjizi je navedeno oko 10.000 imena iz istorije gradiškog fudbala, te uz 1.000 fotografija opisana istorija svih fudbalskih klubova koji su ikada postojali na području opštine Gradiška”, naveo je Borjanović.
Knjiga o gradiškom fudbalu objavljena je povodom obilježavanja 45. godina postojanja Opštinskog fudbalskog saveza Gradiška koji je inače  izdavač ove sportske enciklopedije. „Niko nije mogao pretpostaviti da će se u vitrinama Saveza naći knjiga koja obuhvata skoro 110 godina gradiškog fudbala, ali da je to ostvareno zahvaljujući sportskom novinaru Slobodanu Borjanoviću“ rekao je Ilija Gigović, predsjednik Opštinskog fudbalskog saveza Gradiška.
Da ova knjiga ima veliki značaj smatra i načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić koji podržava rad autora. „Svaki pisani trag i knjiga svjedočanstvo je koje ne može da se izbriše. Ova knjiga će nas posjetiti na neke ljude koji su u datom vremenu učinili mnogo za sport i fudbal, ali i za opštinu Gradiška”, naglasio je Adžić.
Knjiga spada u petogdišnji ciklus rada Slobodana Borjanović. Prvi se odnosi na monografija FK „Kozara“, a drugi na sportsku enciklopediju „Gradiški fudbla“.

Info+ kablovski kanal