Vremenska prognoza

četvrtak, 02 februar 2017 12:39

Zima nije naštetila povrću u gradiškim plastenicima

Plasteničkoj proizvodnji povrća porodice Stanišljević iz gradiškog sela Berek, snijeg i temperature u minusu nisu naštetili.

Zima nije naštetila povrću u gradiškim plastenicima

Kako bi zaštitili zasade u plastenicima za vrijeme obilnih snježnih padavina, morali su, kažu, svakodnevno čistiti snijeg sa najlona. Takođe, zagrijavanje plastenika je obavezno tokom zime, naglašava Mirjana Stanišljević.

„Niske temperature nam za sada nisu stvorile veće probleme, samo što stalno moramo ložiti vatru, kako bismo zagrijali plastenik“, kaže Mirjana.

Porodica Stanišljević plasteničkom proizvodnjom povrća bavi se već 4 godine, a različite vrste povrća zasadili su na površini od oko 30-ak dunuma zemlje.

„Ove godine imamo jesensku proizvodnju zelene salate i špinata, zatim mladi krompir i kupus. Pravimo još jedan veći plastenik u kojem ćemo uzgajati paradajz“, priča naša sagovornica.

Ovakva proizvodnja zahtjeva značajna ulaganja, ističe Mirjana, a prihodi variraju iz godine u godinu.

„Prošla godina je bila loša za povrtare, jer se povrće prodavalo po dosta niskim cijenama. Borimo se sami, jer subvencija nemamo. Nismo dobili ni nadoknadu štete prošle godine kada su nam, zbog snijega, dva plastenika bila potpuno uništena. Morali smo to popraviti vlastitim sredstvima“, istakla je Mirjana.

Porodica Stanišljević svoje proizvode prodaje na Zelenoj pijaci u Gradišci. Ove zime prodaja je bila otežana, a dosta povrća je zamrzlo, zbog čega je i zarada bila mala, priča Mirjana. 

Značajniji poslovi u plastenicima počinju za oko mjesec dana, odnosno sa prvim znacima proljeća. Tada se zasadi povrća presađuju i redovno održavaju.

Povrtari se nadaju da se temperature u narednom periodu neće spuštati ispod nule, jer bi veliki minus mogao značajno ugroziti zasađeno povrće.

Info+ kablovski kanal