Vremenska prognoza

utorak, 11 april 2017 14:04

Zavod za zapošljavanje RS provodi šest projekata zapošljavanja

U Gradišci je, u skladu sa Statutom opštine, formiran Tim za praćenje javnih poziva za projekte zapošljavanja, koje finansira Zavod za zapošljavanje RS u 2017. godini, istakao je Ognjen Žmirić, zamjenik načelnika opštine Gradiška.

Zavod za zapošljavanje RS provodi šest projekata zapošljavanja

O radu Tima i projektima zapošljavanja, koji će se provoditi u narednom periodu, govorilo se na konferenciji za medije.

„Tim ima zadatak da prati Javne pozive Zavoda za zapošljavanje RS po projektima za zapošljavanje i o njima da obavjesti načelnika opštine, Odjeljenje za privredu i poljoprivredu i Odjeljenje za ekonomski razvoj, radi pripreme projekata i upoznavanja fizičkih lica, preduzetnika i privrednih društava o uslovima i načinima apliciranja“, rekao je Žmirić.

Ministarstvo rada i boračko - invalidske zaštite i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, objavili su prije nekoliko dana Javni poziv za projekte zapošljavanja, na koji se mogu prijaviti poslodavci i nezaposlena lica. Ove godine pripremljeno je 6 projekata za podršku zapošljavanju, a Javni poziv traje do 19. aprila.
“To su: Projekat podrške samozapošljavanju u 2017. godini; Projekat sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca VRS, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida Vojske Republike Srpske u 2017. godini – “Zajedno do posla”,  Projekat podrške sticanju radnog iskustva mladih sa VSS u statusu pripravnika, Projekat obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije u 2017. godini, Projekat podrška zapošljavanju lica iznad 50 godina starosti, te Projekat podrške zapošljavanju Roma u Republici Srpskoj u 2017. godini”, izjavila je Obrenka Balta, koordinator Tima za praćenje poziva za projekte zapošljavanja.

Na projekte zapošljavanja mogu aplicirati nezaposlena lica koja su se prije 20. marta, odnosno prije objave Javnog poziva, prijavila na Biro za zapošljavanje, kao aktivni tražioci posla. Kada su poslodavci u pitanju, ove godine imaju olakšice prilikom apliciranja na neki od projekata.

„Ona lica koja, po Zakonu, podliježu procesu stečaja i likvidacije nemaju obavezu da pribave potvrdu da nisu u navedenom postupku, dovoljno je da popune obrazac prilikom apliciranja na neki od projekata“, rekla je Balta.

Prema posljednjim podacima gradiškog Biroa za zapošljavanje, u ovoj opštini nezaposleno je 5995 lica. Od toga broja, bez posla je 23 djece poginulih boraca, 42 ratna vojna invalida i 382 učesnika rata. Više od 800 lica do 55 godina starosti je nezaposleno. Posao aktivno traži i 248 pripravnika i 100 Roma. Putem projekata zapošljavanja, koje finansira Zavod za zapošljavanje RS, u prošloj godini zaposlena su 72 lica, istakla je Balta.

Zamjenik načenika Gradiške Ognjen Žmirić naglasio je da lokalna zajednica aktivno pomaže razvoj privrede na području opštine. Dodaje da će u narednom periodu i opština realizovati projekte koji imaju za cilj povećanje broja zaposlenih u Gradišci.

Info+ kablovski kanal