Vremenska prognoza

utorak, 19 novembar 2013 14:25

Zahtjev privrednika za vraćanje neoporezivog dijela dohotka

Vlada RS je u Nacrtu ekonomske politike RS za 2014. godinu djelimično usvojila zahtjev privrednika za vraćanje neoporezivog dijela dohotka.

Zahtjev privrednika za vraćanje neoporezivog dijela dohotka

U Privrednoj komori RS ističu da predložena fiskalna olakšica predstavlja korak u dobrom pravcu, ali da će insistirati da se taj dio vrati na na prvobitni iznos.
„U Prijedlogu ekonomske politike stoji da je predviđeno vraćanje 150 KM,  što je pozitivan trend, ali će Privredna komora insistirati na vraćanju punog iznosa od 250 KM“, pojašnjava Vladimir Blagojević, službenik za odnose sa javnošću Privredne komore RS.

Privrednici su zadovoljni ovom namjerom Vlade da im olakša poslovanje, jer imaju priliku da svaku ušteđenu marku dalje reinvestiraju. „Svaka marka koja ostane u firmi a koja nije izdatak za obaveze prema državi za preduzetnike je značajna“, smatra Milena Vrhovac, preduzetnik iz Gradiške i član Privredne komore RS.

Privrednici ukazuju da je ukidanje neoporezivog dijala dohotka 2011. uticalo na pad obrtnog kapitala preduzeća i povećanje njihove zaduženosti. Međutim smatraju da i ukoliko se ne podrži inicijativada neoporezivi dio iznosi početnih 250 KM, biće zadovoljni ako se nađe srednje rješenje, kojim će sve strane biti zadovoljne. Iako su tokom 2013.godine zabilježeni pozitivni pomaci u privredi u odnosu na prethodne godine, iz Komore ističu da su neophodna i značajnija rasterećenja privrede kako bi se ovaj pozitivan trend nastavio i u narednoj godini.

 

Info+ kablovski kanal