Vremenska prognoza

četvrtak, 25 januar 2018 14:48

Za krađu struje novčane i zatvorske kazne

Krađa električne energije se tretira kao krivično djelo, ali uprkos tome svakodnevno se dešava. Takvih slučajeva ima i u Gradišci, što potvrđuju u RJ „Elektrodistribucija“.

Za krađu struje novčane i zatvorske kazne

 -Naši kontrolori su u prošloj godini evidentirali 26 krađa električne energije. Borimo se stalno protiv te pojave. Ima i povratnika u ta krivična djela- rekao je Zoran Kuzmanović, direktor RJ „Elektrodistribucija“ Gradiška. Prema Krivičnom zakonu Republike Srpske, koji je stupio na snagu polovinom prošle godine, utvrđene su novčane i zatvorske kazne za krađu struje, čak do pet godina. Cilj je da krađa svede na minimum. A ako se na terenu utvrdi ovo djelo ide se u dva pravca. -Jedan je da „Elektrodistribucija“ po važećim propisima obračunava iznos neovlašteno preuzete električne energije i to pokušavamo naplatiti. A drugi je posredstvom policije i pravosudnih organa. Po važećem Zakonu kazne zatvora za krađu su od šest mjeseci do pet godina. U prošloj godini smo imali novčane kazne od 100 do 8000 maraka za potrošače, zavisno od učinjenog prekršaja- rekao je Kuzmanović.    

Polovinu ukradene električne energije u prošloj godini, oko 15 000 konvertibilnih maraka, u gradiškoj „Elektrodistribuciji“ uspjeli su naplatiti. Ostatak se rješava sudskim putem.

 U rukovodstvu „Elektrodistribucije“ u Gradišci ističu da je veliki broj potrošača savjestan i redovno izmiruje račune. Kažu da, uz podršku lokalne uprave, socijalnim slučajevima izlaze u susret na različite načine, kako im ne bi prekidali isporuku električne energije.

Info+ kablovski kanal