Vremenska prognoza

četvrtak, 20 oktobar 2016 14:00

Voćari podnose zahtjeve za nadoknadu štete od proljetnog mraza

Voćari, čiji su zasadi voća pretrpjeli štetu od ovogodišnjeg mraza, nakon podnošenja zahtjeva Agenciji za agrarna plaćanja RS, mogu se nadati nadoknadi štete od strane republičkog Ministarstva poljoprivrede.

Voćari podnose zahtjeve za nadoknadu štete od proljetnog mraza

Podsticajna sredstva se odobravaju samo za površine voćnih zasada za koje je procijenjen stepen oštećenja 50% i veći, te svakako za registrovana poljoprivredna gazdinstva.

„U šalter sali Opštinske uprave Gradiška voćari mogu preuzeti kopiju zapisnika o procjeni štete, te popuniti zahtjev i poslati ga Agenciji za agrarna plaćanja. Raspodjelu sredstava vršiće resorno ministarstvo na osnovu broja prispjelih zahtjeva. Na području Gradiške, procijenjene su štete preko 16, 5 miliona KM, na oko 1100 hektara zasada voća“, ističe Milutin Misimović, šef Odsjeka za poljoprivedu opštine Gradiška.

Da je aprilski mraz nanio velike štete voćnjacima, još ljetos su nam potvrdili gradiški voćari. Ove godine, velike gubitke imao je i voćar iz gradiškog sela Trebovljani, Nikola Vukota.

„U jabukama imam preko 90 % štete, a u kruškama malo manje“, kaže Vukota.

Da će ovogodišnje štete u voćnjacima biti u određenoj mjeri nakonađene, predstavnicima Udruženja voćara RS obećao je i resorni ministar Stevo Mirjanić, na nedavno održanom sastanku. Predsjednik udruženja Dragoja Dojčinović ističe da će im svaka pomoć biti značajna.

„I u drugim oblastima poljoprivrede bilo je šteta, ali su ipak najveće u voćarstvu. Tražili smo da, kod voćara koji su imali 100% štetu, nadoknada bude 2000 KM po hektaru, ali taj iznos će vjerovatno biti manji“, smatra Dojčinović.

Manje novca voćari očekuju zbog toga što zahtjeve za nadoknadu štete ovih dana podnose i drugi poljoprivredni proizvođači u RS, koji su pretrpjeli gubitke zbog bolesti kvrgave kože ili plavog jezika. 

„Iznos naknade zavisiće od ukupnog broja prispjelih zahtjeva, a dio sredstava biće doznačen voćarima“, ističe Milutin Misimović, šef Odsjeka za poljoprivedu opštine Gradiška.

Zahtjev za isplatu podsticajnih sredstava, voćari sa područja Gradiške mogu podnijeti na šalteru broj 8, u šalter sali Opštinske uprave Gradiška, najkasnije do 31. oktobra.

Voćari su se za pomoć obratili i distributerima zaštitnih sredstava. U republičkom Udruženju saznajemo da će voćari, čiji su zasadi pretrpjeli štete veće od 80%,  kod nekoliko distributera, zaštitna sredstava i repromaterijal moći nabaviti po 15% i 20% nižim cijenama.

 

 

 

Info+ kablovski kanal