Vremenska prognoza

utorak, 25 oktobar 2016 19:21

Visoki prinosi, a niska cijena krompira

Gradiško selo Vilusi poznato je po proizvodnji krompira. Povrtari iz ovog mjesta ističu da su ovogodišnje vremenske prilike pogodovale visokim prinosima i dobrom kvalitetu ove povrtne kulture, ali da je mogućnost prodaje skoro nikakva.

Visoki prinosi, a niska cijena krompira

„Nemamo kome da prodamo naš proizvod, jer je povećan uvoz iz drugih zemalja. Zadovoljni smo sa rodom, ali je cijena jako niska, ispod 20 pfeninga po kilogramu. Nećemo moći vratiti ni trećinu uloženog“, ističe povrtar Zdravko Gluvić.

„Zasadio sam oko 35 dunuma krompira ove godine. Rod je dobar, ali nema zainteresovanih kupaca“, priča Ostoja Ljepojević iz Vilusa.

Da je ovogodišnji rod krompira veoma dobar potvđuju i u republičkom Udruženju povrtara. Prema podacima Udruženja, u RS ove godine zasijano je oko 20 % manje krompira u odnosu na prethodnu, ali su prinosi veći za oko 30 %. Međutim, najveći problem je, ističu, otežan plasman.

„I pored niske cijene, mogućnosti plasmana su nikakve. Očekivali smo da će se u junu izvesti dosta ranog krompira, međutim izvoz je bio veoma slab, i velike količine su ostale“, rekao je Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS.

Povrtari se nadaju da će, u narednom periodu, nadležne institucije preduzeti određene mjere, kako bi se povećale mogućnosti plasmana krompira. Inače će, naglašavaju, zbog nerenatabilnosti, proizvodnju morati u potpunosti da ugase.

 

Info+ kablovski kanal