Vremenska prognoza

četvrtak, 12 septembar 2019 15:47

Više od stotinu izlagača na „Danima voća Potkozarja 2019“

Više od stotinu izlagača pokazalo je svoje najbolje proizvode na 14. po redu "Danima voća Potkozarja 2019", održanim u Gornjim Podgradcima.

Više od stotinu izlagača na „Danima voća Potkozarja 2019“

„Voćarstvom se bavim od 1983. Godine. Imam 6 hektara voća, od toga najviše jabuke, kruške, trešnje i malo šljive. Sortiment je uobičajeni. Pokušavam da iznađem nove sorte, međutim teško ide jer je teško naći konzumente. Uglavnom je ajdared taj koji je zastupljen u našim zasadima. Što se tiče kruške, tu je viljamovka i santa marija. A trešanja imam mnogo sorti jer sam želio da napravim eksperiment i pronađem sorte koje najviše odgovaraju našem podneblju“, ispričao je Nikola Vukota, voćar iz Trebovljana.

Organizator ove manifestacije su Grad Gradiška i Mjesna zajednica Gornji Podgradci,  a sam početak ozvaničio je gradonačelnik Gradiške, Zoran Adžić, koji je naglasio da je 40 odsto voćarske proizvodnje u Republici Srpskoj sa prostora Gradiške: „Moramo se okrenuti formiranju voćarskih zadruga, kako bi udruženi mogli nastupati ka svim tržištima. Isto tako spremni smo kao lokalna uprava u našoj privrednoj Agrozoni u Novoj Topoli da određenu površinu damo kompaniji koja bi se bavila preradom i otkupom, ne samo voća nego i drugih poljoprivrednih proizvoda. Ovo bi bio veliki poticaj razvoju čitavog privrednog života na prostoru Gradiške.“

Voćare je posjetio i direkor Agencije za agrarna plaćanja, Savo Minić, koji je podsjetio da je grad Gradiška drugi po redu u Republici Srpskoj kada je u pitanju isplata podsticajnih sredstava.

„U prošloj godini na području grada Gradiška poljoprivredni proizvođači su po svim osnovama dobili više od 12 miliona KM. Ovo su zaista ogromna sredstva“, naveo je Minić.

Mjesna zajednica Gornji Podgradci, pored toga što organizuje ovako značajnu manifestaciju, nedavno je proglašena i najboljom u okviru UNDP-ovog projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH". Dobijena sredstva utrošena su na dva značajna projekta.

„Rekonstruisali smo Dom kulture, a u toku je i izgradnja sportsko-rekreativnog centra Lučice“, objasnio je Zvjezdan Panić, predsjednik Savjeta MZ Gornji Podgradci.

Na "Danima voća Potkozarja 2019" najboljim izlagačima su dodijeljena priznanja i prigodne nagrade.

Info+ kablovski kanal