Vremenska prognoza

petak, 19 avgust 2016 16:08

Uzgoj pilića sve manje rentabilan

Na poslovanje u veoma teškim uslovima, žale se uzgajivači pilića. Uzgoj je, ističu, na granici rentabilnosti.

Uzgoj pilića sve manje rentabilan

To potvrđuje i Božo Ivaštanin iz Kozinaca, kod Gradiške. Ovim poslom porodica Ivaštanin bavi se oko 40 godina. Zarada je posljednjih godina slaba, a ulaganja velika, kaže Ivaštanin.

“Opremanje farme za uzgoj pilića je dosta skupo. Svake godine opremamo objekte novom tehnologijom, za šta je potrebno mnogo novca”, kaže Ivaštanin.

Sadašnje cijene pilećeg mesa su, smatra Ivaštanin, nerealne. Poskupljenje piletine donijelo bi olakšice uzgajivačima.

“To bi nam pomoglo da održimo proizvodnju, a kupci bi i dalje imali kvalitetnu hranu sa ovih područja”, rekao je Ivaštanin.

Prodavci pilećeg mesa kažu da poskupljenja u manjim trgovinama za sada neće biti, jer bi to moglo značajno uticati na prodaju.

 “Ne razmišljamo o poskupljenju piletine. Prodaja je manja tokom jeseni i zime, te poskupljenja sigurno neće biti prije proljeća. Cijene ćemo morati povećati za nekoliko procenata samo ako dođe do velikog poskupljenja koncentrata i drugih proizvoda koji se koriste u uzgoju pilića”, rekao je Slobodan Sladojević, vlasnik mesnice.

U ljetnom periodu prodaja pilećeg mesa je zadovoljavajuća, kažu trgovci. Svježe pile može se kupiti za 5, 30 KM, a pečeno za 8, 90 KM po kilogramu.

 

 

Info+ kablovski kanal