Vremenska prognoza

petak, 26 januar 2018 14:52

Uzgajivači svinja traže veće premije

Uzgajivači svinja u Republici Srpskoj traže da budu ravnopravni sa uzgajivačima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Uzgajivači svinja traže veće premije

Farmeri su od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zatražili 60 KM za tov svinja, a za držanje krmača 150 KM po grlu. Stav Udruženja svinjara Republike Srpske je da su prošlogodišnje premije od 30 maraka po tovljeniku ili 70 maraka za držanje krmača premalene, što dovodi do toga da uzgajivači dižu ruke od svinjogojstva. -Mi smo nekonkurentni sa ovakvim podsticajima. To je 50 odsto iznosa u odnosu na Federaciju i Distrikt Brčko. Tovljač u Republici Srpskoj ne može prodati svoje tovljenike dok ne prodaju oni u Federaciji i Distriktu Brčko- rekao je Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja svinjara Republike Srpske.

Za premiju za tovljenike Novo Milanović iz gradiškog sela Cerovljani, koji se svinjogojstvom se bavi 20 godina, nije se nikada prijavljivao. Na svojoj farmi trenutno ima oko 150 tovljenika do 120 kilograma. Kaže da bi ispunio uslove za podsticaje treba prodati tovljenike po niskim cijenama, a proizvodnja onda nije isplativa. -Kod nas je premija 30 KM. Ja trebam prodati odjednom 100 tovljenika i imati otkupni blok. Mogu ja prodati nekoj većoj mesnoj industriji po 2,30 KM, ali tu nema računice. Kada bi premije bile veće, isplatilo bi se prodati i po toj cijeni- rekao je Milanović.

Teškoće sa kojima se susreću uzgajivači, dovode do toga proizvodnja svinja u Republici Srpskoj se iz godine u godinu smanjuje. Koliko će premije ove godine još uvijek se ne zna, dok resorno Ministarstvo ne objavi Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela u 2018. godini.

Info+ kablovski kanal