Vremenska prognoza

sreda, 21 jun 2017 14:49

Počela žetva ječma u Lijevče polju

Žetva ječma počela je na parcelama u Lijevče polju. 

Počela žetva ječma u Lijevče polju

U jesenjem roku prošle godine, poljoprivrednik Stojan Ratković iz Laminaca zasijao je oko 7 dunuma ove žitarice. Kaže, da nije u potpunosti zadovoljan prinosom.

– Očekivao sam i bolje. Sad kad je završena žetva vidim da je to nešto manje prinosa, nego što inače zna biti. Ovogodišnji prinos je oko 400kg – kaže Ratković.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova sjetvu je bilo teško obaviti, a kiša je znatno uticala na rod. – Malo se okasnilo sa sjetvom, zbog kiše. Zimus je bilo i mraza i to ga je uništilo. Odjednom ga je i nešto spržilo i mislim da je sazorio i prije nego što je trebao i zbog toga je i manji prinos. Za moje potrebe meni je i to dovoljno – kaže Ratković.

Kvalitet ječma u Lijevču polju poprilično je dobar, ističe Raktković, koji ovu žitaricu zbog visoke hranljive vrijednosti upotrebljava za ishranu stoke. Nakon žetve ječma, uslijediće i ostali sezonski poslovi u polju.

- Bavim se proizvodnjom u plestenicima. Sad treba raditi pšenicu i sijeno. Posijao sam kukuruze da imamo pečenjake u jesen i za silažu – kaže ovaj poljoprivrednik.

Žetva ječma na parcelama u Lijevču trebala bi da bude završena do kraja juna.

Info+ kablovski kanal