Vremenska prognoza

petak, 12 maj 2017 14:26

U RS u toku preventivna vakcinacija goveda protiv zarazne bolesti kvrgava koža

Na području RS krajem aprila počela je preventivna vakcinacija goveda protiv zarazne bolesti kvrgava koža. Vakcinacija goveda u Gradišci započeće nakon što Veterinarski institut RS “Vaso Butozan” u Banja Luci, izvrši raspodjelu vakcina prema veterinarskim organizacijama Srpske.

U RS u toku preventivna vakcinacija goveda protiv zarazne bolesti kvrgava koža

Kvrgava koža ili nodularni dermatitis je virusna bolest i prenosi se sa goveda na govedo. Veterinarski stručnjaci kažu da su prenosnici obično komarci i muve a virus se može prenijeti i korištenjem zajedničkih napajala.

– Od kliničkih simptoma odnosno znakova na osnovu kojih bi vlasnik životinja mogao da postavi sumnju kako bi alarmirao svog veterinara to su: povišena tjelesna temperatura, životinja ne uzima hranu, vodu, posljedično javlja se i pad mliječnosti. Paralelno se javlja i kvrgava koža. Lokalizacija i brojnost je različita od životinje do životinje. Veličina tih kvržica može da bude od 2 do 5cm, brojnost je do nekoliko stotina. Javljaju se na koži i sluzokoži na glavi, vratu kao i na donjim dijelovima tijela – kaže Bojan Mirjanić, veterinarski inspektor opštine Gradiška.

Pojava i širenje ove bolesti pojačana je tokom ljetnih i jesenjih mjeseci, ističu stručnjaci.  Napominju da bolest nije registrovana na području RS i BiH, međutim one se nalaze u zoni ugroženog područja, jer je bolest kvrgave kože goveda tokom prošle godine ustanovljena u Srbiji i Crnoj Gori.

– Česta su pitanja, gdje ljudi stariji kažu da nikada ranije nisu čuli za ovu bolest, otkuda to kod nas. Učili smo da je ta bolest vezana za Afrički kontinent, međutim sa globalnim zatopljavanjem, promjenom klime došlo je do širenja geografski niže raznih vrsta insekata a posljedično i širenja zaraznih bolesti. U 2016. godini bolest se pojavila na samoj granici BiH, u Srbiji i Crnoj Gori - kaže Mirjanić.

Zbog brzog širenja u Jugoistočnoj Evropi i Zapadnoj Euroaziji, preventivna vakcinacija goveda sprovodi se i u Hrvatskoj, gdje nije ustanovljena ova bolest. Ukoliko se utvrdi postojanje ove bolesti kod goveda, ona nanosi velike ekonomske gubitke na farmama.

– Dovoljno je da jedna životinja oboli u domaćinstvu sva goveda se moraju eutanizirati i na neškodljiv način uništiti spaljivanjem i zakopavanjem u krugu domaćinstva. Nakon toga, ide se sa završnom dezinfekcijom, i tada čekamo 28 dana kada možemo reći da je zaraza apsolutno iskorjenjena – napominje Mirjanić.

Stručnjaci ističu  da je vakcinisanje goveda  besplatno.  Vakcine su obezbijeđene iz  sredstava Evropske Unije i Švedske agencije za razvoj a sprovođenje vakcinacije u Srpskoj veterinarskim organizacijama obezbijedilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Preventivna vakcinacija trajaće do kraja oktobra.

Info+ kablovski kanal