Vremenska prognoza

sreda, 08 februar 2017 14:13

U martu isplata podsticaja za prošlu godinu

Podsticajna sredstva za prošlu godinu poljoprivrednim proizvođačima u RS trebala bi biti isplaćena u martu, ističu u republičkom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. To je dogovoreno na radnom sastanku, kojeg su protekle sedmice predstavnici ministarstva održali sa predsjednicima republičkih udruženja poljoprivrednika.

U martu isplata podsticaja za prošlu godinu

“Poljoprivednike smo obavijestili da će im Vlada u martu isplatiti kompletan dug za prošlu godinu, u iznosu od oko 30 miliona KM”, rekao je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Poljoprivrednici sa područja Gradiške smatraju da bi podsticajna sredstva trebala biti veća, zbog vellikih ulaganja u proizvodnji. Nadaju se da će nadležni održati riječ i da će subvencije za prošlu godinu biti isplaćene po dogovoru.

“Subvencije sam dobijao prethodnih godina, ali u zadnje vrijeme su sve neredovnije. Iznosom nisam zadovoljan, i sve manje računam na pomoć nadležnih”, kaže mljekar Žarko Švaraka, iz Vrbaške.

“Sredstva nam dobro dođu, samo se nadam da neće kasniti. Poljoprivrednici su u teškoj situaciji”, ističe Mirko Čupić, ratar iz Turjaka.

Stanje u poljoprivredi svake godine sve je lošije, kažu ogorčeni poljoprivednici. Proizvodnja se, dodaju, sve manje isplati.

“Ulaganja su velika, sve je skupo, repromaterijali, đubriva, sjemena, itd. Cijene bi trebalo korigovati što prije”, smatra Čupić.

“Velike pare ulažem samo za obrok za 100 grla. Tu su još i voda, struja, veterinarske usluge, i mnogo toga”, ističe Švraka.

Osim o dugovanjima za prošlu godinu, na sastanku predstavnika ministarstva i poljoprivednika govorilo se i o subvencijama za ovu godinu. Izrada Pravilnika o podsticajima je u toku, kažu u resornom ministarstvu.

“Nacrt Pravilnika poslali smo udruženjima poljoprivrednika na uvid. Oni nam u roku od 7 dana mogu dostaviti primjedbe i sugestije, nakon čega će Pravilnik biti usvojen i objavljen na zvaničnoj internet stranici ministarstva”, rekao je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Pravo na ostvarivanje podsticajnih sredstava imaju svi proizvođači koji se u APIFU upišu u Registar poljoprivrednih gazdinstava, podsjeća Macanović. Rok za registraciju ili ažuriranje podataka u Registru je, naglašava, 15. maj i neće biti produžavan. Poljoprivrednici koji se ranije registruju biće prvi na spisku za distribuciju regresiranog dizel goriva, poručuju iz resornog ministarstva.

Info+ kablovski kanal