Vremenska prognoza

utorak, 15 novembar 2016 20:23

U hladnim danima neophodna adekvatna zaštita voćnjaka

U gradiškim voćnjacima završena je berba kasnih sorti voća. Ovih dana voćari su započeli sa pripremom zasada za period mirovanja.

U hladnim danima neophodna adekvatna zaštita voćnjaka

 

„Pomalo krećemo sa rezidbom, vršimo đubrenje i krečenje stabala, te druge jesenje aktivnosti“, kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Jutarnji mraz uticao je prethodnih dana na pojačano opadanje lišća na zasadima, kažu agronomi. Kako bi zaštitili voćnjake u hladnim danima, voćarima savjetuju sljedeće.

„Preporuka je da se urade tretmani sa bakrom, naročito na zasadima gdje je opalo 50% i više listova, kako bi se uradila dezinfekcija. Poželjno je uraditi i krečenje stabala, te mlade sadnice adekvatno zaštititi od štetočina“, ističe agronom Bojana Šukalo.

U jesenjem periodu vrši se i sadnja mladih sadnica voća. Ipak, u Udruženju voćara RS kažu da se sve manje voćara odlučuje na podizanje novih zasada.

„Negativno poslujemo već nekoliko godina, zbog čega se mnogi voćari odlučuju čak i na krčenje i napuštanje voćnjaka. Mali broj njih proširuje svoje voćnjake“, ističe Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Ova godina još ranije je ocjenjena kao veoma nepovoljna za voćare, ističu u Udruženju. Proljetni mraz nanio je velike štete, zbog čega su prinosi voća bili dosta niski. Kasne sorte voće, koje su bile boljeg kvaliteta, smještene su u hladnjače, a lošiji kvalitet iskorišten je u preradi, rekao je Dojčinović. Mnogi voćari iz RS svoje proizvode izvezli su u Rusiju, nakon što je ponovo odobren plasman voća na ovo tržište.

 

Info+ kablovski kanal