Vremenska prognoza

sreda, 07 jun 2017 14:42

U Gradišci razgovarano o mogućnostima razvoja privrede u ovoj opštini

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić posjetio je opštinu Gradiška i sa predstavnicima lokalne vlasti razgovarao o aktuelnim privrednim temama i planovima za razvoj privrede na području Gradiške.

U Gradišci razgovarano o mogućnostima razvoja privrede u ovoj opštini

Sastanku je prisustvovalo i nekoliko gradiških privrednika, lidera u svojim privrednim granama.

„Gradiška je za nas veoma interesantna opština, jer na području ekonomije Područne Privredne komore učestvuje sa oko 9 %, a na nivou RS sa 5%. Očigledna je stopa rasta privrede na ovom području, te smo sa privrednicima i predstavnicima opštine razmatrali mogućnosti rješavanja pojedinih problema, kako bi privreda nastavila svoj razvojni put“, rekao je Račić.

Zamjenik načelnika opštine Gradiška Ognjen Žmirić istakao je da je opštiina uputila prijedlog predstavnicima Privredne komore da se u Gradišci otvori Područna kancelarija. To bi bila velika olakšica za gradiške privrednike, naglasio je Žmirić.

„Opština će ponuditi svoje prostorne i druge kapacitete, kako bi se kancelarija mogla otvoriti. Opredijeljeni smo da pomognemo privredi. Na posljednjem skupštinskom zasjedanju usvojili smo Plan kapitalnih ulaganja za tekuću godinu, prema kojem su značajna sredstva planirana za razvoj infrastrukture i Agroindustrijske zone u Novoj Topoli“, rekao je Žmirić.

Ove godine u budžetu opštine po prvi put su izdvojena direktna sredstva za pomoć privredi u iznosu od 250 000 KM, napomenuo je Žmirić.

Zamjenik načelnika Gradiške apelovao je na predstavnike Privredne komore RS da, u kontaktima sa domaćim  i stranim investitorima, promovišu ovu opštinu kao mjesto pogodno za različita ulaganja.

„Moramo da iskoristimo svoj geografski položaj, jer se nalazimo na granici sa Evropskom unijom, što je velika prednost“, smatra Žmirić.

Žmirić je istakao da u Gradišci ima dobre i kvalitetno obučene radne snage, što je svakako od velikog značaja za potencijalne investitore. Podsjeća da opština, u saradnji sa srednjim školama i privrednicima, aktivno radi na usaglašavanju upisne politike u obrazovnim ustanovama sa potrebama tržišta rada. Kao primjer navodi novi smjer - tehničar CNC tehnologija, koji će naredne školske godine biti uveden u gradišku Tehničku školu.

Info+ kablovski kanal