Vremenska prognoza

četvrtak, 29 jun 2017 14:47

U Gradišci prvi put održana manifestacija “Dan maline”

U organizaciji Udruženja proizvođača maline i jagodičastog voća “Ilda”,  u Gradišci je prvi put održana manifestacija “Dan maline” .

U Gradišci prvi put održana manifestacija “Dan maline”

Nekoliko proizvođača sa područja Gradiške i okruženja predstavilo se svježim malinama i  ostalim proizvodima.

– Odlučili smo se da građanima predstavimo proizvode od maline kao i vrste maline koje se proizvode na našem prostoru. Tu su kolači, slatko, sokovi i džemovi od maline. Prošla zima je bila jaka što je ostavilo posljedice na rod, ali se nadam da nećemo imati velikih oscilacija u odnosu na prošlu godinu – rekao je Dragan Trivunić, član Udruženja proizvođača maline i jagodičastog voća “Ilda”.

– Ja radim organsku proizvodnju maline. Prodaje se na malo, po marketima i hladnjačama. Čeka se formiranje cijene- kaže Velimir Čigoja, proizvođač iz Laktaša.  Gradiško Udruženje proizvođača malina osnovano je prije tri godine.  Predstavnici udruženja ističu, da su ovom manifestacijom željeli promovisati proizvodnju maline, koja je na ovim prostorima u povoju.

–Udruženje malinara u Gradišci počelo je sa radom 2015. godine. Imali smo dvije berbe, ovo je treća ove godine. Došli smo na ideju da promovišemo udruženje i malinu u Gradišci, zato što ona kod nas još uvijek nije zastupljena u dovoljnoj mjeri – kaže Ulfet BrkićUlfet Brkić, potpredsjednik Udruženja proizvođača maline i jagodičastog voća „Ilda“ Gradiška.  

Brkić je naglasio da se iz godine u godinu broj proizvođača maline sve više povećava. Ovu manifestaciju  posjetio je i načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška, Branko Stojnić, koji je istakao da je malinarstvo na našem području novi vid proizvodnje.

Na području Gradiške organizovana proizvodnja vrši se na oko  4 hektara.

– U toku prošle godine udruženje je sa svojim proizvođačima ostvarilo skromnu proizvodnju od 7,5 tona. Za ovu godinu planirano je da se proizvodnja udvostruči – kaže Stojnić.

Želja organizatora i predstavnika opštiske vlasti je da manifestacija “Dan maline” u Gradišci postane tradicionalna, s obzirom da je interes za uzgojem ovog jagodičastog voća, iz godine u godinu sve veći.

Info+ kablovski kanal