Vremenska prognoza

utorak, 13 mart 2018 15:14

U Gradišci otvoreno Četvrto savjetovanje mljekara RS

Dvodnevno savjetovanje mljekara je organizovalo Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS. 

U Gradišci otvoreno Četvrto savjetovanje mljekara RS

Cilj je da mljekari od eminentnih stručnjaka iz SAD-a, Češke, Hrvatske, Srbije i BiH dobiju savjete i preporuke koji će im pomoći u njihovoj proizvodnji. Sticanjem novih znanja i vještina mljekari iz Srpske moći će parirati proizvođačima u Evropi i svijetu, naglašava Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara RS.

„Prije svega će se govoriti o proizvodnji hrane i mlijeka, i kako ih poboljšati. Želimo da nam stručnjaci ukažu na greške, da nam prenesu svoja iskustva. Ako riješimo probleme možemo povećati proizvodnju. Cilj nam je da nam proizvodnja bude na nivou one u EU“, istakao je Usorac.

Savjetovanje u Gradišci okupilo je stotinjak mljekara. Mljekarska proizvodnja je, kažu, prilično teška.

„Na svojoj farmi imam oko 100 grla. Dnevno proizvedem 750 litara mlijeka. Stanje u mlijekarstvu je teško. To je veliki posao, traži dosta odricanja. Cijena mlijeka se malo popravila, ali očekujemo da će još porasti“, kaže Žarko Švraka, mljekar iz Vrbaške.

„Nekima je malo, neki misle da nam je previše. U svakom slučaju nije lako, ovo je specifična proizvodnja. Upravo zbog toga su je mnogi napustili“, kaže Milorad Arsenić, mljekar iz Kozarske Dubice.

Četvrto savjetovanje mljekara ima međunarodni karakter. Otvaranju i predavanjima prisustvovali su predstavnici udruženja mljekara iz Hrvatske, Srbije i Federacije BiH. Saglasni su sa mljekarima iz Srpske  da je savjetovanje

dobra prilika za pokretanje regionalne saradnje. Zajedničkim snagama će, kažu, lakše riješiti probleme mljekara u sve tri države, a i biti konkurentniji na evropskom i svjetskom tržištu.

„Razmijenili smo mnogo informacija, nevjerovatno je koliko imamo zajedničkih problema i dodirnih tačaka, koje treba da rješavamo“, naglasila je Sanja Bugarski, predsjednik Centralne asocijacije proizvođača mlijeka Vojvodine.

„Nas pritišću slični problemi. Mljekare iz Hrvatske dodatno opterećuju EU pravila, koja nam donose sve više problema. Niža nam je cijena mlijeka nego kod vas“, rekao je Branko Kolak, predsjednik Saveza Udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda.

Četvrto savjetovanje mljekara u Gradišci otvorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić.

Info+ kablovski kanal