Vremenska prognoza

petak, 11 avgust 2017 13:32

Stare cijene taksi za izvoz voća preko Hrvatske obradovale proizvođače u RS

Poljoprivredni prozvođači iz RS pozdravili su potez Hrvatske kojim je iznos naknade za inspekcijski nadzor vraćen na 23 KM.

Stare cijene taksi za izvoz voća preko Hrvatske obradovale proizvođače u RS

Proljećni mraz, grad, a zatim i suša, nanijeli su nam veliku štetu, proizvodnja je umanjena za oko 50 %. Da takse nisu smanjene, izvoz ne bi bio isplativ i bili bismo u potpunom gubitku, ističe predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Podsjećamo, Hrvatska je prije nekoliko dana usvojila mjere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici i 22 puta povećala takse pri uvozu proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU. Usljed pritiska iz BiH i zemalja regiona naknade su vraćene prijašnji iznos.

„Ove mjere nisu bile potrebne Hrvatskoj kao jednoj članici EU. Proizvođačima voća iz BiH i regiona nanesena je velika šteta jer je prije par dana počela berba voća, a samim tim i plasman na strana tržišta. Zbog povećanih naknada redukovali smo izvoz, zbog čega su pojedini voćari imali gubitke. Da stare cijene nisu vraćene, izvršili bismo jak pritisak na Savjet ministara i institucije BiH da udare kontramjere Hrvatskoj“, istakao je Dojčinović.

Kao i za mnoge druge poljoprivredne proizvođače, i za voćare je ovo teška godina.

Pohvalno je, naglašavaju, što se podsticaji koje dobijaju od Vlade RS u 2017. redovnije isplaćuju. Početkom mjeseca poljoprivredni proizvođači dobili su 5 miliona KM po osnovu podsticaja za tekuću godinu, a do kraja avgusta trebalo bi biti isplaćeno još 11 miliona.

Međutim, naglašava Dojčinović, podsticaji ne mogu nadoknaditi velike gubitke u proizvodnji.

„Tražili smo da se proglasi stanje elementarnih nepogoda, međutim, nadležni to nisu uradili. Vlada je donijela niz drugih mjera, koje mi podržavamo, ali to je pomoć samo onima koji su ostvarili proizvodnju. Brojni proizvođači koji su imali štetu nisu zadovoljni tim mjerama, jer su očekivali naknade za štetu od mraza i suše“, rekao je predsjednik Udruženja voćara RS.

Evidentno je da će voćari ove godine imati dosta manje prinose, a samim tim i prihode, naglasio je Dojčinović. Ipak, zbog činjenice da je u regionu i u Evropi proizvodnja voća prilično smanjena, očekuje da će potražnja za voćem iz BiH biti veća, a nada se i boljoj cijeni nego prethodnih godina.

 

Info+ kablovski kanal