Vremenska prognoza

ponedeljak, 07 avgust 2017 15:34

Spaljeni brojni usjevi u Lijevče Polju

Toplotni talas, koji je protekle sedmice pogodio BiH i zemlje regiona, smanjiće prinose ovogodišnjih usjeva. Kukuruz je najviše stradao.

Spaljeni brojni usjevi u Lijevče Polju

Na mnogim parcelama u Lijevče Polju ova žitarica je uveliko spaljena.

Elvir Lović, mljekar iz Dubrava, zasadio je 150 dunuma kukuruza, kojeg koristi za silažu. Zbog visokih troškova, zemlju nije navodnjavanjao, te su štete na kukuruzu ogromne. Strahuje da ove godine neće imati dovoljno hrane za stoku. Proizvodnja mlijeka, ali i poljoprivreda u cijelini, sve je manje rentabilna, smatra Lović.

„Ne znam kako ću prehraniti krave. Očekivao sam oko 500 tona silaže, a imaću oko 150. Zemljište je ove godine toliko suvo, da ga nisam mogao ni orati. Ako klimatski uslovi i u buduće budu ovakvi, na području Gradiške biće dosta smanjena proizvodnja mlijeka“, ističe Lović.

Lović predlaže moguće riješenje za iduću godinu. 

„Iz Vlade bi nam trebali pomoći podjelom zemlje koja je u državnoj svojini, na kojoj bi mi mogli iskopati bunare. Pomoć bi nam dobro došla i u vidu povoljnijih kredita za nabavku sistema za navodnjavanje. Tako bi mogli preživjeti na ovim prostorima“, rekao je Lović.

Osim ratarskim, suša je naštetila i povrtarskim i voćarskim kulturama. Agronomi ističu da je za vrijeme visokih temepratura, ali i nakon njih, biljkama neophodno pružiti adekvatan tretman.

„Za vrijeme velikih vrućina najvažnije je obezbijediti dovoljno vode za sve kulture, i koristiti preparate na bazi aminokiselina, koje osvježavaju biljku. Te kiseline treba koristiti i nakon toplotnog talasa, a neophodno je koristiti i preparate za zaštitu od truleži, i različitih insekata“, naglasio je agronom Vladimir Kačavenda.

Zbog proljećnog mraza,  a zatim i suše, može se zaključiti da je ova godina jako loša za poljoprivredne proizvođače, ističe Kačavenda. Tačne razmjere štete na usijevima biće poznate u narednom periodu.

Info+ kablovski kanal