Vremenska prognoza

četvrtak, 06 februar 2014 14:17

Sorte voća neophodno prilagoditi tržištu

Na prvom ovogodišnjem sastanku Udruženja voćara RS održanom u Gradišci, prisutni su istakli neke od vodećih problema u voćarstvu, među njima I plasman gotovog proizvoda na tržište.

Sorte voća neophodno prilagoditi tržištu

Stručnjaci I dugogodišnji proizvođači smatraju da se tržište može naći, ali da sorte voća treba početi prilagođavati potražnji.„Mi nešto proizvodimo što svijet ne traži ili proizvodimo za nepoznatog kupca, i to je jako loša proizvodnja“, istakao je Nikola Vukelić, predsjednik Skupštine Udruženja voćara RS.

S obzirom da je u voćnjacima na području Gradiške najviše zastupljena jabuka, u rasadnicima se najviše prodaju sadnice standardnih sorti ovog voća kao što je ajdared. Mogu se naći i sadnice novih sorti, ali slabo uspjevaju na ovom podneblju.“Ne ide to na našem terenu, ne traže se druge sorte. Kod nas je ajdared zastupljen oko 70% a ostale sorte 30%”, pojašnjava Jovo Dragojević, vlasnik rasadnika sadnica u Bereku.

Kako ističu u Udruženju voćara neophodno je početi raditi na rješavanju ovog problema te na prilagođavnju proizvodnje inostranom tržištu.“Došlo je vrijeme da mi više nemamo šta da ponudimo našem tržištu a tek nemamo šta ponuditi inostranom”, smatra Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Predstavnici ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS tokom sastanka naglasili su da ono u narednom periodu ima namjeru da snažno podrži voćarsku proizvodnju, ali da je najveći dio posla na samim voćarima. “Pojedinačno sami ne mogu da budu konkurentni ni na području BiH ni šire , naglašava, pomoćnik resornog ministra Boris Pašalić, I dodaje da je neophodno da proizvođači pokažu inicijativu kada je u pitanju udruživanje u različite organizacione oblike i na taj način ojačaju svoju poziciju na širem tržištu.

Info+ kablovski kanal