Vremenska prognoza

ponedeljak, 07 novembar 2016 14:29

Sjetva ozimih usjeva još uvijek traje

Mnogi gradiški ratari još uvijek nisu završili sa sjetvom ozimih usjeva. Sjetva ovih kultura obavlja se uglavnom u toku oktobra, ali stručnjaci poručuju da su ove godine produženi optimalni agro rokovi.

Sjetva ozimih usjeva još uvijek traje

„Vremenski uslovi su dosta povoljni, zbog čega se sjetva može obavljati i u narednom periodu. Sjetva ozimih žitarica do sada je završena na oko 65  - 70% parcela na području Gradiške“, kaže agronom Dragan Vuković.

Sa odmicanjem roka, sjetvenu normu u određenoj mjeri treba povećavati, savjetuje Vuković.

„Sjetvena norma zavisi od sorte sjemena. U optimalnom agro roku ona iznosi oko 250 kilograma po hektaru. Kako vrijeme prolazi, normu treba povećavati za oko 10 do 15% po hektaru“, ističe Vuković.

Sa jesenjom sjetvom prije 10-ak dana završio je i ratar Milovan Gvozden iz Laminaca, kod Gradiške. Ove godine posijao je 7 dunuma pšenice i 5 dunuma ječma. Gvozden očekuje dobre prinose, ali ističe da su troškovi sjetve prilično visoki.

„Uglavnom više uložim u sjetvu nego što zaradim. Pored sjemena, potrebno je kupiti i đubrivo, a sve to puno košta“, žali se Gvozden.

Pšenica je najzastupljenija ozima kultura na području opštine Gradiška. Slijedi ječam, te ozima zob koja daje dosta visoke prinose, do 6 tona po hektaru, kaže agronom Dragan Vuković. Osim vremenskih uslova, kvalitet sjetve i prinosi zavise i od drugih činioca.

„Veoma je važan izbor sorti, norma sjetve, priprema zemljišta, a u proljeće je jako bitna zaštita od korova, štetočina i bolesti“, naglašava Vuković.  

Ratari ističu da je prošla godina bila relativno povoljna za sjetvu ozimih usjeva. Određeni dio usjeva propao je zbog jesenje suše, ali prinosi su ipak bili zadovoljavajući. 

 

 

 

Info+ kablovski kanal