Vremenska prognoza

ponedeljak, 20 februar 2017 11:57

Ptičji grip nije opasan za ljude

Virus ptičjeg gripa, koji se prije nekoliko dana pojavio u Prijedoru, nije opasan po zdravlje ljudi, ističe Željko Sladojević, direktor Veterinarskog instituta RS „dr Vaso Butozan“.

Ptičji grip nije opasan za ljude

Dodaje da su rezultati analize oboljele peradi pokazali da se radi o virusu podtipa H5N8, te da do sada nisu zabilježeni slučajevi prenosa ovog virusa sa ptica i živine na ljude.

„U dosadašnjoj istoriji bolesti virus se nije prenosio na ljude. S druge strane, virus H5N1 je prenosiv za ljude, a takva pojava zabilježena je prije 8 godina“, rekao je Sladojević.

Uzgajivačima živine preporučuje se visok stepen zaštite peradi, jer, naglašava Sladojević, još uvijek postoji opasnost od širenja virusa ptičjeg gripa među životinjama.

„Ne možemo sa sigunošću reći da novih slučajeva bolesti neće biti. Migratorne ptice su prenosioci virusa i u fazi migracije možemo očekivati da se ptičji grip pojavi na nekom drugom lokalitetu u RS i BiH“, napominje Sladojević.

Virus ptičjeg gripa za sada nije registrovan na području Gradiške. Veterinski institut RS u proteklom periodu obavješten je o jednom slučaju uginulog labuda, ali je nalaz na dokazivanje ptičjeg gripa bio negativan.

Info+ kablovski kanal