Vremenska prognoza

sreda, 01 februar 2017 14:26

Privredni razvoj prioritet u opštini Gradiška

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić posjetio je opštinu Gradiška, gdje je sa načelnikom Zoranom Adžićem razgovarao o pobljašanju opšteg privrednog ambijenta u ovoj lokalnoj zajednici.

Privredni razvoj prioritet u opštini Gradiška

Planirane mjere su, ističe Đokić, razvoj postojećih privrednih zona, te direktna podrška privrednim subjektima, posebno u sferi drvo - prerađivačke industrije. Dodaje da će, u skladu sa Strategijom zapošljavanja, u toku godine Vlada privrednicima omogućiti povrat dopinosa za novozaposlene radnike, a za tu namjenu izdvojena su sredstva u iznosu od oko 25 miliona KM.

„Povrat doprinosa vršiće se po svakom zaposlenom radniku, a iznos će zavisiti od ukupnog broja prijavljenih privrednih subjekata. Porovodićemo i druge mjere, kao što je promet akcija u državnim preduzećima, a značajan iznos od prodaje akcija ići će za podršku privredi, posebno izvozno orijentisanim preduzećima“, rekao je Đokić.

Đokić i Adžić obišli su fabriku namještaja „Prima ISG“ u Gradišci. Ovo preduzeće jedno je od najuspiješnijih gradiških privrednih subjekata u području drvne industrije, istaknuto je prilikom posjete.

„Preduzeće može računati na podršku Vlade kroz povrat doprinosa, kao i po osnovu njihove izvozne aktivnosti, koja je skoro stopostotna. Podrška će biti usmjerena i na druge fabrike ovakvog tipa iz Gradiške. U ovoj opštini postoji preko 20 aktivnih privrednih subjekata u sektoru drvo – prerade i naša obaveza je da im pomognemo. Za njih je najvažnije kvalitetno snabdijevanje sirovinom“, istakao je Đokić.

„Prima ISG“ bavi se proizvodnjom tapaciranog namještaja, koje izvozi na tržište EU. U Gradišci posluju 13 godina i trenutno zapošljavaju 285 radnika. U planu im je proširenje proizvodnje, kao i broja zaposlenih.

„Planiramo zaposliti još 100 radnika, povećati proizvodnju za 40 %, te smo sa ministrom razgovarali o pronalaženju načina za lakše snabdijevanje sirovinom, koja je osnova za proizvodnju“, rekao je Goran Marčeta, direktor preduzeća „Prima ISG“ Gradiška.

Prisustvujući obilasku fabrike, Ranka Mišić, predsjednica Savjeta sindikata RS istakla je da je od izuzetne važnosti da povećanje proizvodnje prati i poboljšanje uslova rada za sve zaposlene radnike.

„Ovo preduzeće primjer je dobre saradnje sindikata i rukovodstva. Ovdje smo kako bi razgovarali o mogućnostima povećanja plata, kao i poboljšanju uslova rada. Sve se to može ispuniti ako postoji ozbiljan menadžment i podrška Vlade RS“, naglasila je Mišićeva.

Načelnik Gradiške Zoran Adžić istakao je da opština pruža niz pogodnosti po pitanju privrednog razvoja, o kojima je razgovarao sa ministrom Đokićem. Neki od prioriteta u narednom periodu su, ističe, završetak izgradnje Agroindustrijske zone u Novoj Topoli, kao jednog od preduslova za privredni razvoj Gradiške, te izgradnja privredne zone Liman, koja je kapitalni projekat od interesa za opštinu, ali i RS.

„Razgovarali smo i o mogućnostima aktiviranja privrednih subjekata koji su zapali u krizu ili prestali sa radom. Imamo obećanje da ćemo imati podršku Vlade i resornog ministarstva, kako bi se stvorili uslovi za nova zapošljavanja. „Prima ISG“ uspiješan je privredni subjekt, a na području opštine imamo još nekoliko ovakvih drvo – prerađivačkih preduzeća“, rekao je Adžić.

Povećanjem broja zaposlenih u preduzećima bi se moglo raditi u dvije smijene, naglašava Adžić, čime bi se udvostručili i njihovi proizvodni kapaciteti. U realizaciji svojih ciljeva, privredni subjekti imaju punu podršku lokalne uprave, poručio je prvi čovjek Gradiške.

Info+ kablovski kanal