Vremenska prognoza

utorak, 12 septembar 2017 12:21

Preko 30 sorti voća na izložbi u Gornjim Podgradcima

Iako im je ove godine dobar dio roda uništen, gradiški voćari se ne predaju. Najbolje od voća koje im je ostalo izložili su na 12. izložbi Dani voća „Potkozarje 2017“.

Preko 30 sorti voća na izložbi u Gornjim Podgradcima

Oko 100 izlagača predstavilo se sa preko 30 sorti različitog voća.

“Kod mene je situacija dosta loša, očekivao sam oko 10 vagona jabuke, a imaću oko jednog vagona. Od krušaka sam očekivao 3 ili 4 vagona, a bilo je samo 1100 kg”, žali se voćar iz Jablanice Marinko Šljivar.

“Mraz mi je uništio oko 80% roda, ipak donio sam ono najbolje ovdje na izložbu”, kaže Mile Panić, voćar iz Gornjih Podgradaca.

“Imali smo lošu godinu, mraz, pa suša, i evo sad će nam kiša otežati berbu. Komisije su procjenile da su štete od 50 – 60%. I pored svega toga, ljudi su se odvažili i izložili svoje najljepše eksponate ovdje, što pokazuje kolika nam je volja za rad. Uz podršku Vlade i resornog ministarstva nadam se da ćemo održati našu proizvodnju”, rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Da je ova godina bila izuzetno loša za voćare, svjesni su i u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Pohvalno je, naglašavaju, što voćari nisu odustali i, uz veliku borbu i zalaganje, postigli značajne rezultate vidiljive na izložbi u Gornjim Podgradcima. Iz ministarstva poručuju da će pomoći voćarima da prebrode gubitke.

“Ove godine, pored 60 miliona maraka namijenjenih za podsticaje, imamo i dodatnih 10 miliona KM, od kojih će 5 miliona biti upotrebljeno za repromaterijal za jesenju sjetvu, a ostalih 5 miliona za nabavku sistema za navodnjavanje. Na području Potkozarja planirano je da se oko 2 hiljade hektara pokrije sistemima, kako bi se proizvođačima do njiva dovela voda”, istakao je Čedomir Stojanović, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Organizatori izložbe Dani voća „Potkozarje 2017“, predstavnici Savjeta Mjesne zajednice Gornji Podgradci, zadovoljni su ovogodišnjim odzivom voćara, koji su, i pored lošeg prinosa, ukupno izložili oko 500 eksponata voća.

Ističu da potkozarska sela imaju veliki voćarski potencijal, što doprinosi značaju ove manifestacije.

“Gornji Podgradci imaju najveći voćarski potencijal, kao i obližnje mjesne zajednice. Svoje voće danas su izložili proizvođači iz Podgradaca, Grbavaca, Turjaka, Jablanice, Trebovljana, a ove godine imamo i goste iz Kozarske Dubice i Novog Grada”, rekao je Zvjezdan Panić, predsjednik Savjeta MZ Gornji Podgradci.

Da je manifestacija Dani voća veoma značajna, kako za voćare, tako i za lokalnu zajednicu, istakao je i načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

“Naš cilj je da ova manifestacija preraste u sajam po kojem bi Gradiška bila prepoznatljiva. S ponosom možemo predstaviti ove proizvode,  preradu voća, i mala porodična gazdinstva sa područja naše opštne, koja imaju potencijal da prerastu u ozbiljne robne proizvođače, što je namjera lokalne uprave i Vlade RS”, naglasio je Adžić.

12. izložba Dani voća „Potkozarje 2017“ organizovana je u okviru ovogodišnjeg  programa „Gradiške jeseni“.

Info+ kablovski kanal