Vremenska prognoza

sreda, 16 avgust 2017 13:06

Predstavljen projekat izgradnje sistema za navodnjavanje na području Potkozarja

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodopriprede RS održana je druga prezentacija o provedenim aktivnostima na izradi Idejnog rješenja razvoja irigacionih sistema na području Potkozarja u opštini Gradiška.

Predstavljen projekat izgradnje sistema za navodnjavanje na području Potkozarja

Sastanku su, pored resornog ministra Steve Mirjanića, prisustvovali i predstavnici opštine Gradiška, te  sektora vodoprivrede i savjetodavne poljoprivredne službe. Projekat, koji se finansira iz kredita Svjetske banke, ima za cilj uspostavljanje sistema za navodnjavanje na području Potkozarskih voćnjaka, čime bi se unaprijedio kvalitet proizvodnje.

„Projektant, ‘’Zavod za vodoprivredu d.o.o.’’, iz Bijeljine, je na osnovu raspoloživih podloga i urađenih istražnih radova predstavio koncepte rješenja  za izgradnju brana na više lokacija. Izgradnjom brana obezbijedile bi se potrebne količine vode za navodnjavanje za oko 1750 hektara na području Potkozarja na kojem je zastupljena voćarska proizvodnja. Takođe, predložena rješenja za brane bi, pored navodnjavanja, imale i funkciju zaštite od voda što je u skladu sa integralnim pristupom upravljanja vodama i potrebom da se grade višenamjenske brane. Na osnovu prijedloga koje dostave učesnici uključeni u projektne aktivnosti, dogovoreno je da će u narednom periodu projektant pristupiti detaljnoj razradi tehničkih rješenja za višenamjenske brane“, rekao je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Da je riječ o veoma značajnom projektu, koji će olakšati voćarsku proizvodnju, svjesni su u republičkom Udruženju voćara.

„Ovo je dobar projekat koji će imati pozitivne efekte u voćarstvu“, istakao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Mnogi voćari ove sezone imaće veoma slabe prinose. Velika suša značajno je umanjila proizvodnju. Izgradnjom sistema za navodnjavanje zaštitiće se voćarske kulture i spriječiti gubici, kakve su načinile ovogodišnje tropske vrućine, naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

„Unazad nekoliko godina bilo je dosta suše, te su ovakve kapitalne investicije prijeko potrebne kako bi se smanjili rizici u poljoprivrednoj proizvodnji“, istakao je portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Aleksandar Macanović.

Kada će sistem za navodnjavanje u Potkozarskim voćnjacima biti pušten u funkciju, za sada je rano govoriti, ističu u resornom ministarstvu. Ipak, očekuju da će prvi radovi početi do kraja ove ili početkom naredne godine.

Info+ kablovski kanal