Vremenska prognoza

sreda, 12 april 2017 13:06

Počela isporuka regresiranog dizel - goriva

Za poljoprivrednike u RS ove sedmice počela je isporuka regresiranog dizel - goriva. Ovo pravo ostvaruju registrovana poljoprivredna gazdinstva prijavljivanjem sjetvenih površina za ovu godinu.

Počela isporuka regresiranog dizel - goriva

100 litara regresiranog dizel goriva, po hektaru zasijane površine, korisnici mogu kupiti po maloprodajnoj cijeni umanjenoj za iznos regresa od 0,60 KM/litri, navode u Odjeljenju za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška.

Isporuka regresiranog dizel - goriva obradovala je gradiške poljoprivrednike. Novo Milanović, iz Cerovljana, kaže da mu jeftnije gorivo donosi značajnu uštedu tokom proljećne sjetve.

„U proljeće ima dosta ulaganja u poljoprivredi. Skup je repromaterijal i sjeme. Ove godine zasijao sam 7 hektara pšenice, a planiram zasijati i oko 20 hektara kukuruza. Samo za proljećnu sjetvu potrebno mi je preko 1000 litara nafte, tako da mi povoljnija cijena dosta znači“, priča Milanović.

Zahtjev za ostvarivanje prava na regres za dizel - gorivo poljoprivredni proizvođači mogu podnijeti u mjesnim kancelarijama u Gornjim Podgradcima i Novoj Topoli, kao i na šalter sali Opštinske uprave u Gradišci.

„Poljoprivrednici se registruju u APIF-u, a Ministarstvo poljoprivrede ažurira te spiskove i dostavlja ih lokalnoj upravi. Mi spiskove šaljemo mjesnim kancelarijama, gdje poljoprivrednici popunjavaju obrazac za ostvarivanje prava na regresirano dizel – gorivo. Sa tim obrascem i kopijom lične karte javljaju se distributerima na području Gradiške, gdje preuzimaju naftu“, ističe Branko Stojnić, v.d. načelnika Odjeljenja za privredu i poljoprivredu opštine Gradiška.

Kako bi naknadno ostvarili pravo na regresirano dizel gorivo za ovogodišnju sjetvu, poljoprivredni porizvođači treba da do 15. maja prijave proizvodnju, naglašava Stojnić.

 „U ovoj godini registrovanih je ukupno 2413 poljoprivrednih gazdinstava. Od toga broja, do sada je 839 ostvarilo pravo na regresirano gorivo“, rekao je Stojnić.

Regresiranu naftu poljoprivrednici u narednom periodu mogu preuzimati po potrebi kod ovlaštenih distributera. Na području Gradiške kupovina se može obaviti na 6 benzinskih pumpi.

Info+ kablovski kanal