Vremenska prognoza

petak, 05 avgust 2016 13:45

Očekuje se dobar rod kukuruza

Ove godine ratari iz Lijevče polja nadaju se dobrom rodu kukuruza. Jedan od njih je i Milorad Cvjetković iz Rogolja.

Očekuje se dobar rod kukuruza

  Oko 35 hektara zemljišta zasadio je ovom kulturom.

„Očekujem visok prinos ove godine. Nadam se da neće biti leda, jer bi to bila katastrofa za poljoprivredne proizvođače“, rekao je Cvjetković.

Cvjetković koristi kukuruz isključivo za ishranu stoke. Vremenski uslovi prošle godine prouzrokovali su izuzetno loš rod kukuruza, ističe ovaj ratar.

„Prethodnih godina sam morao da dokupljujem kukuruz, jer nisam imao dovoljno za prehranu stoke“, kaže Cvjetković.

Kukuruz je najzastupljenija ratarska kultura na ovim prostorima. Na području Gradiške više od 25 000 hektara zauzimaju poljoprivredne površine, od čega je više od polovine zasijano kukuruzom. Prema podacima Odsjeka za poljoprivredu opštine Gradiška, ove godine kukuruzom je zasijano od 10 do 12 000 hektara.

„Zbog povoljnih vremenskih uslova očekujemo izuzetno visoke prinose, preko 10 tona po hektaru. Poljoprivredni proizvođači bi trebali imati dovoljno hrane za ishranu stoke“, rekao je Milutin Misimović, šef Odsjeka za poljoprivredu opštine Gradiška.

Berba kukuruza počeće od septembra. Kada su u pitanju ostale žitarice, stanje je uglavnom povoljno. Može se zaključiti da je ova godina dosta dobra za poljoprivredne proizvođače.

 

Info+ kablovski kanal