Vremenska prognoza

petak, 20 maj 2016 13:29

Nova sezona u uzgoju krastavaca kornišona

Povodom početka sezone uzgoja krastavaca kornišona predstavnici njemačke firme „Kuhne“ i Opštine Gradiška održali su sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima sa područja opštine, koji su potpisali Ugovore o organizovanoj proizvodnji i otkupu.

Nova sezona u uzgoju krastavaca kornišona

Ove godine kornišone će proizvoditi 50 Gradiščana. I u novoj sezoni definisani su uslovi za proizvodnju kornišona. Otkup roda je  zagaratovan.

-Nudimo sufinansiranje repromaterijala, koji kooperanti otplaćuju kroz isporučene krastavce u četiri rate. Imamo redovan otkup i sedmičnu isplatu. Po ugovoru cijena je 1,20 KM za prvu klasu, 0,50 za drugu i 0,15 KM za treću klasu- rekla je Irena Savanović, agronom u firmi „Kuhne“.  

Milutin Misimović, šef Odsjeka za poljoprivredu opštine Gradiška je rekao da je u prošloj godini proizvedeno oko 300 tona kornišona u Gradišci, te da se očekuje dobra proizvodna 2016. godina.

U prošloj sezoni njemačka firma otkupila je ukupno 1000 tona krastavaca kornišona iz Bosne i Hercegovine, a potrebe za ovim povrćem su, kako kažu, čak 30 puta veće. U prošloj godini prosječni prinosi kornišona po dunumu bili su 4 tone, a u ovogodišnjoj sezoni očekivanja su da će biti veći.

Info+ kablovski kanal