Vremenska prognoza

četvrtak, 07 decembar 2017 14:52

Nestašica šarana?

U vrijeme posta, šaran je jedna od najtraženijh riba. Ovih dana kruže priče da, poslije Nikoljdana, ove ribe neće biti dovoljno za potrebe stanovništva.

Nestašica šarana?

Oni koji prodaju još ne znaju hoće li je imati u ponudi. Slavica Gvozden, koja godina prodaje ribu na Zelenoj pijaci u Gradišci, kaže da, šarana zasad ima dovoljno. Cijena je 9 KM po kilogramu i neće padati, kaže Slavica.
Oni koji imaju dozvolu, mogu loviti šarana i na rijeci Savi. -Šarana ima u Savi, ali ga je ove godine teško upecati. Kao i ostale ribe- rekao  je Slobodan Golić iz Sportsko-ribolovnog društva „Amur“ Gradiška.
U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kažu da se proizvodnjom šarana u Republici Srpskoj bave četiri privredna društva. Proizvođačima resrno Ministarstvo isplaćuje podsticaje.
-Podsticaj se isplaćuje po kilogramu proizvedene ribe i mlađi. U 2016. isplaćivala se jedna marka po kilogramu za proizvodnju mlađi šarana i 0,70 feninga po kilogramu za konzumnog šarana. Planirana sredstva za ovu namjenu u 2017. su 80 000 KM- rekao je Aleksandar Macanović, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
U resornom Ministarstvu kažu da je došlo do pada proizvodnje najtraženije ribe. To potvrđuju i podaci Privredne komore Republike Srpske. Godine 2010. proizvedeno je 1616 tona šarana, a prošle godine ni pola ove količine. U 2016. proizvedeno je 769 tona.

Info+ kablovski kanal