Vremenska prognoza

ponedeljak, 04 novembar 2013 13:00

Neizvjesna izgradnja mosta na rijeci Savi

Saobraćajne gužve kod graničnog prelaza u Gradišci, čini se, još dugo će biti stvarnost građana ove opštine. Izgradnja novog mosta i dalje je neizvjesna.Za ovaj krupan poduhvat Republika Srpska je spremna, uvjeravaju u republičkom Ministarstvu saobraćaja i veza. Aktivnosti, tvrde, opstruiše hrvatska strana.

Neizvjesna izgradnja mosta na rijeci Savi

I prethodnih dana, saobraćajne gužve u Gradišci, u dužini od nekoliko kilometara, po ko zna koji put svjedoče o potrebi izgradnje novog mosta. Postojeći je, posebno nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju , preopterećen, jer je on jedan od dva prelaza u BiH preko kojeg je dozvoljeno prevoziti robu biljnog i životinjskog porijekla iz BiH u EU.

Novi most bi trebalo da spaja autoput Banja Luka –Gradiška u Republici Srpskoj, odnosno BiH i autoput Zagreb - Beograd u Hrvatskoj.

Također važan infrastrukturni objekat za Gradišku je put od Gornjih Podgradaca do Mrakovice. U toku je rekonstrukcija ove dionice u dužini od 24 kilometra. Međutim, dinamika realizacije poslova nije zadovoljavajuća. Finansiranje je, čini se, osnovni kamen spoticanja.

Prema određenim procjenama, rekonstrukcija puta od Gornjih Podgradaca do Mrakovice koštaće oko  25 miliona KM. Radovi bi trebalo da budu završeni u toku iduće godine.

Info+ kablovski kanal