Vremenska prognoza

utorak, 25 april 2017 14:06

Mraz oštetio voćnjake u RS

Mraz koji je pao u noći između petka i subote nanio je velike štete voćnjacima u RS, potvrđuju to u republičkom Udruženju voćara.

Mraz oštetio voćnjake u RS

Iako su preduzeli sve potrebne mjere zaštite, voćarima se trud nije isplatio. Proljećni mraz nije štedio ni gradiške voćnjake. Zasadi kruške i jabuke oštećeni su u voćnjaku Mirka Bjelovuka, iz Jablanice. Kaže da je cijelu noć proveo boreći se protiv mraza, ali uzalud.

„Još uvijek je teško znati o kolikim štetama se radi, ali su sigurno velike. Desilo se da je samo dan prije mraza pao snijeg po voćnjacima, što je dodatno rashladilo zemlju i uvećalo štetu. Mi smo se borili uz pomoć mrazolovca i iskoristili smo oko 400 litara plina, ali nije puno pomoglo“, žali se Bjelovuk.

Na području RS intenzivne voćarske proizvodnje je oko 7 000 hektara, kažu u Udruženju voćara RS. Koliko voća je stradalo, usljed proljećnog mraza, biće poznato za nekoliko dana.

„Mraz je bio jači i duže se zadržao nego prošle godine, što je bilo kobno za većinu plodova. Obišli smo nekoliko proizvođača i štete su prilično velike. Mislim da treba sazvati stručnu komisiju da izvrši detaljnu procjenu“, rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Aprilski mraz oštetio je voćnjake i prošle godine. Štete su, samo na području Gradiške, bile oko 25 miliona maraka, ističe Dojčinović. Smatra da su ove godine nastradale još veće količine voća.

Voćar Mirko Bjelovuk, iz Jablanice, kaže da voćari iz godine u godinu trpe sve veće gubitke, te mnogi odustaju od proizvodnje. Prošlogodišnji mraz i njemu je  uveliko umanjio zaradu.

„Šteta je bila oko 50 %. Od očekivanih 100 tona voća uspio sam proizvesti upola manje, s tim da  je kvalitet bio prilično loš“, naglasio je Bjelovuk.

U Udruženju voćara RS ističu da bi u narednim danima, u saradnji sa predstavnicima lokalnih zajednica i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, trebala biti obrazovana stručna komisija za procjenu štete na voćnjacima. Nastojaćemo da voćari dobiju određene nadoknade za oštećeno voće, poručuju iz Udruženja.

U međuvremenu, voćari se nadaju da mraza više neće biti, jer bi, u suprotnom, zasadi mogli biti potpuno uništeni.

Info+ kablovski kanal