Vremenska prognoza

utorak, 09 avgust 2016 14:48

Loša godina za voćare

Gradiški voćari ovu godinu ocjenjuju veoma lošom. Aprilski mraz nanio je velike štete voćnjacima u Potkozarju i Lijevče polju. Početkom avgusta počela je berba ranih sorti šljiva i krušaka. Prinosi su niski, a kvalitet voća loš, žale se voćari.

Loša godina za voćare

„Kvalitet voća nezadovoljava standarde prve klase. Procjenjuje se da su štete u voćnjacima od 60 % do 100 %. Samo na području Gradiške šteta je oko 17 miliona KM“, rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Štetu je pretrpio i Nikola Vukota, voćar iz Trebovljana kod Gradiške. Voćarstvom se bavi više od 30 godina. U posljednjih 8 godina, kaže, stanje je sve lošije.

„U jabukama imam preko 90 % štete, a u kruškama malo manje. Stanje se sada još više pogoršalo“, kaže Vukota.

Republičko Udruženje voćara podnijelo je zahtjev nadležnom Ministarstvu za nadoknadu štete. Voćari očekuju da će im gubici biti bar djelimično umanjeni. 

„Tražili smo nadoknadu u visini cijene utrošenih hemijskih sredstava. Za 8 opština koje su pretrpjele najveće štete tražili smo 3, 5 miliona KM nadoknade. Za voćare koji su imali 100% štetu nadoknada bi iznosila po 2000 KM“, rekao je Dojčinović.

Osim lošeg roda, voćarima glavobolju zadaju plasman i niske cijene proizvoda. Odnedavna zabrana izvoza iz BiH u Rusiju, zbog nedostatka informacija o fitosanitarnom statusu proizvoda, dodatno je zabrinula proizvođače voća. Dojčinović smatra da ovaj problem neće biti riješen u toku ovogodišnje berbe. Ističe da kvalitet proizvoda sa ovih prostora nije upitan.

 „Naši proizvodi su bezbjedni za ljudsku ishranu. Ako je neko vršio reeksport, institucije to trebaju utvrditi i sankcionisati. U svemu tome najviše ispaštaju proizvođači voća, koji su najmanje krivi“, ističe Dojčinović.

 

Zbog lošijeg kvaliteta roda, ove godine, procjenjuje Dojčinović, biće oko 30 – 40 % voća treće klase, koje se koristi u industrijskoj proizvodnji. Prerađivači iz prehrambene industrije, ističe,  nisu bili zainteresovani za otkup prvog roda kruške, što je još jedan gubitak za voćare.

Nakon berbe ranijih sorti, berba kasnijih sorti jabuka i krušaka počeće od druge polovine avgusta. Voćari kažu da radnu snagu mogu pronaći, ali da zbog slabog roda, na nekim parcelama berbe neće biti. Dnevnice za berbu voća iznosiće oko 30 KM, kao i prethodnih godina.

 

 

Info+ kablovski kanal