Vremenska prognoza

subota, 13 avgust 2016 09:43

Kvrgava koža kod goveda

U Republici Srpskoj nema bolesti Kvrgava koža, koja se javlja kod goveda. Ovo su saopštili iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Kvrgava koža kod goveda

Kvrgava koža ili nodularni dermatitis je virusna bolest, koja se prenosi sa goveda na govedo. Veterinarski stručnjaci kažu da su prenosnici ove bolesti najčešće komarci i muve, a virus se može prenijeti i korištenjem zajedničkih napajališta.

-Bolest počinje sa visokom temperaturom. Dolazi do otoka ekstremiteta, pojačanog suzenja. Kasnije se javljaju promjene na koži, čvorići koji su veličine od pola do pet centimetara- kaže veterinar Željko Sladojević.

Ova bolest nije opasna za ljude, ali meso i mlijeko zaraženih životinja se ne smije konzumirati. Nanosi velike ekonomske gubitke na farmama.

Bolest Kvrgava koža pojavila se Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, gdje se provodi vakcinacija goveda. Vakcinom se mogu zaštiti samo zdrava goveda. Kvrgava koža je karakteristična za tropske krajeve, a zbog klimatskih promjena, transporta i kupovine životinja proširila se u Evropu i zemlje regiona.

Info+ kablovski kanal