Vremenska prognoza

ponedeljak, 08 maj 2017 15:22

Kiša odgodila sjetvu kukuruza u Potkozarju

Kiša koja je proteklih dana padala u pojednim dijelovima RS, stavila je poljoprivrednike na muke, jer zbog vode i blata ne mogu ni prići njivama.

Kiša odgodila sjetvu kukuruza u Potkozarju

Zbog zemlje natopljene vodom, sjetvu kukuruza odgodio je  Žarko Švraka iz Vrbaške  kod Gradiške.

- Situacija je teška. Vremenski uslovi nam nikako ne idu na ruku. Zemlja je prvo bila suva, a zbog obilnih padavina u proteklih nekoliko dana, ne možemo joj ni prići. Trebalo bi sada da grije jedno sedam dana, kako bi se sjetva mogla normalno nastaviti. Ja sam uspio posijati 4 hektara kukuruza i 3 hektara soje a preostalih 25 hektara će čekati ljepše vrijeme- kaže Švraka. 

Obilne padavine primorale su  i ostale poljoprivrednike potkozarskog kraja  da odgode radove , iako je optimalni rok za proljećnu sjetvu kukuruza na  isteku. 

– Optimalni rok za sjetvu kukuruza za naš klimatski pojas je od 20. aprila do 10. maja. To podrazumijeva da dužina vegetacije kukurza, 400 i 500 grupe, koje se inače siju na ovim terenima, ima dovoljno vremena da završi svoju vegetaciju i da na vrijeme stignemo na jesen da skinemo kukuruz i zasadimo strna žita - kaže agronom Vladimir Kačavenda.

Poljoprivrednik Švraka kaže da su morali da se prilagode novonastaloj situaciji i da siju sorte sa kraćom vegetacijom. 

- Mijenjamo grupe kukuruza , prilagođavamo se kako god možemo jer moramo. Na vrijeme uticati ne možemo – kaže Švraka. 

U ovom periodu neophodna je i zaštita strnih žita od bolesti, napomnju stručnjaci.

- Ječam a polako i pšenica su u klasu. Zbog vlažnog i toplog perioda imamo pojavu biljnih bolesti. Trenutno je u jeku zaštita  žita od bolesti. Zaštita kukuruza takođe, čak i na pojedinim dijelovima gdje imamo ponikako kukuruz, radi se korekcija- kaže Kačavenda.

Osnovni tretman zaštite kod kukuruza, najbolje je izvršiti odmah nakon sjetve, dodaje Kačavenda.

Ovog proljeća na području Gradiške biće zasijno oko 16.500 hektara obradivog zemljišta, od čega će  kukuruz biti najviše zastupljen. 

Info+ kablovski kanal