Vremenska prognoza

ponedeljak, 10 oktobar 2016 14:41

Još uvijek na snazi zabrana izvoza voća u Rusiju

Iako je izvoz voća iz BiH u Rusiju trebao biti odobren prije više od sedam dana, zabrana izvoza još uvijek je na snazi. Voćari su, kažu, ogorčeni, jer pored toga što im je proljetni mraz uništio rod, rane sorte voća morali su prodati u preradu po dosta niskim cijenama.

Još uvijek na snazi zabrana izvoza voća u Rusiju

Mirko Bjelovuk, iz Jablanice kod Gradiške jedan je od voćara koji je prethodnih godina preko posredničkih firmi, voće izvozio u Rusiju. Zbog zabrane izvoza već je pretrpio gubitke.

„Dok je bilo izvoza krušku Viljamovku prodao sam po cijeni od 1 KM, a sada za 0, 60 KM. Zabrana izvoza napraviće veliku štetu svim voćarima“, kaže Bjelovuk.

I u Udruženju voćara RS ogorčeni su jer od izvoza u Rusiju još uvijek nema ništa. Najavljuju tužbe protiv nadležnih.

„Sačekaćemo još par dana da dobijemo obavještenje od nadležnih. U svakom slučaju odlučili smo da tužimo odgovorne za ovu situaciju“, rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Prema Dojčinovićevim riječima, proizvođači su ispunili svoje obaveze po pitanju licenci, certifikata i neophodnih standarda koje zahtjevaju EU i Rusija. Nada se da će zabrana izvoza uskoro biti van snage, te da će bar kasne sorte voća biti plasirane po realnim cijenama.

„Mi smo već dogovorili cijene sa kupcima u Rusiji, međutim postoji mogućnost da budemo oštećeni zbog neisporuke voća. Njih ne interesuje administracija BiH, već trgovina i zarada“, ističe Dojčinović.

U Udruženju voćara RS nadaju se da će izvoz voća u Rusiju krenuti bar u toku novembra, kako bi gubici proizvođača bili što manji.

 

Info+ kablovski kanal