Vremenska prognoza

petak, 03 mart 2017 13:02

Gradiški voćari orezuju stabla

Zimska rezidba voća u punom je jeku u gradiškim voćnjacima. Ovaj postupak vrši se radi uspostavljanja ravnoteže između rodnosti i vegetativnog porasta.

Gradiški voćari orezuju stabla

Voćari kažu da se, zbog jake zime, ove godine kasnije krenulo sa orezivanjem stabala. To potvrđuje i Dragan Kovačević iz Turjaka, koji je  sa rezidbom voća krenuo prije nekoliko dana. Prošlogodišnji proljetni mraz zaobišao je njegov voćnjak, te je sada i rezidba dosta manja.

„Nemam veliku rezidbu, jer ni bujnost voćki nije značajna. Rezidba je ogromna u voćnjacima gdje je mraz napravio veliku štetu. Ovaj postupak se inače vrši do cvjetanja voćki. Ja pomalo orezujem stabla tokom cijele godine, radim intervencije i koristim hormone za zaustavljanje rasta, što doprinosi manjoj zimskoj rezidbi“, kaže Kovačević.

Manje sreće u protekloj godini imao je voćnjak Mladena Đurđevića, iz istog sela. Mraz je nanio velike štete voćkama.

„Zbog jakog mraza prošlogodišnja šteta bila je oko 80%, te je sada jak prirast grana. Trebaće nam dosta vremena da obavimo ovogodišnju rezidbu. Odradili smo dvije prihrane i bacili krečnjak, a nakon rezidbe uslijediće prvo proljećno prskanje voćki“, rekao je Đurđević.

Turjački voćari Kovačević i Đurđević zasadili su jabuke na po 10 hektara površine. Nadaju se da će ova godina biti povoljna po pitanju količine i kvaliteta roda.

„Nadam se da će biti dobar rod i da ćemo ga uspjeti prodati na vrijeme“, ističe Kovačević.

„Voćnjak je pun rodnih pupoljaka, te ako ne bude mraza, rod će biti kvalitetan“, dodaje Đurđević.

Zbog velikog broja zasada, mnogi voćari za rezidbu voća angažuju iskusne radnike. Dnevnice za ovaj posao kreću se oko 80 KM. Voćari se često žale da je teško naći raspoloživu radnu snagu, zbog čega radnike moraju tražiti u drugim gradovima, pa i zemljama okruženja.

Info+ kablovski kanal